Svi predsjednikovi ljudi u novoj Milanovićevoj vladi

Sastavljajući vladu, predsjednik SDP-a Zoran Milanović 'očistio' je i urede na Pantovčaku. Tri vrlo bitna i bliska suradnika predsjednika Ive Josipovića odlaze na nove dužnosti.

14.12.2011.
13:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović odlazi za zamjenika ministra vanjskih poslova, savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Fred Matić postaje ministar branitelja, a savjetnik za vanjsku politiku Josip Paro odlazi u diplomaciju - najvjerojatnije u Washington.

Predsjednik, međutim, odlazak trojice iz kabineta doživljava kao vlastiti politički plus. Sa svima je u dobrim odnosima, a namjerava ih graditi i nakon njihova odlaska u vladu. Ako time ne dobije posrednu mogućnost utjecaja na Milanovićev tim, dobitak mu je (posebno u odnosu na HDZ-ovu vladu) sigurna suradnja ministara i predsjednika, piše Večernji list.

U tom se kontekstu promatraju još neki članovi buduće vlade s kojima Josipović ima iznimno dobre odnose. Tu je na prvom mjestu ministar rada i mirovina Mirando Mrsić, potom ministar znanosti Željko Jovanović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić iz HNS-a.

Nadalje, Josip Kregar, koji je sa svojom neovisnom listom u Zagrebu koalirao sa SDP-om, jako je dobar prijatelj s Josipovićem. Ipak, ne treba donositi zaključak da Josipović kao bivši SDP-ovac kadrovira Milanoviću. Upravo slučaj Miranda Mrsića govori o suprotnom.

Razmimoilaženja oko ministara

Sve do prošlog tjedna vladalo je uvjerenje kako je Mrsić, kojega se politički vezuje za predsjednika (bio mu je šef kampanje), budući ministar obrane. Anti KotromanovićuMilanović je, međutim, odlučio drugačije. Ministarstvo obrane prepustio je dok je Mrsiću ponudio poziciju ministra branitelja. Očekivalo se da će taj Milanovićev potez otvoriti frontu prema Pantovčaku, no stvari ipak nisu izmakle kontroli.

Josipović je Milanoviću jasno stavio do znanja da mu izbor Kotromanovića za ministra obrane baš ne leži, ponajprije jer je riječ o vojniku, ali naglasio je pritom da mandatar ima pravo sam sastaviti svoj tim. Kada je Mrsić odbio ponuđeno mu Ministarstvo branitelja, predsjednik mu je nudio da od Klisovića preuzme funkciju predstojnika Ureda predsjednika. Mrsić se, međutim, i na tome zahvalio. Nakon dosta nagovaranja preuzeo je funkciju ministra rada i mirovina.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali