UPALJENI SVI ALARMI / Dok traje dramatična borba s poplavama, stižu nove loše vijesti: 'Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu'

Image
Foto: PIXSELL

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima', upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda

15.5.2023.
11:45
PIXSELL
Play logo

Dok se u Lici, na području Obrovca vodi dramatična borba s poplavom nakon obilnih kiša proteklih dana, a kod Karlovca traju pripreme za rast vodostaja tamošnjih rijeka, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda ne stižu dobre vijesti. Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra, utorak, crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i obilne kiše. U ostatku zemlje na snazi je žuti alarm.

Crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal zbog moguće jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice olujne bure. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 70 čvorova, odnosno do 130 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: HRVATSKA POD VODOM /

Poplavljeno najmanje 59 kuća u Gračacu, stanovnici poručili: 'Boljimo se noći'. Una i Sava prijete, a kod Obrovca je povijesni vodostaj

Image
UŽIVO: HRVATSKA POD VODOM /

Poplavljeno najmanje 59 kuća u Gračacu, stanovnici poručili: 'Boljimo se noći'. Una i Sava prijete, a kod Obrovca je povijesni vodostaj

'Budite svjesni opasnosti, izbjegavajte putovanja'

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", poručuju iz DHMZ-a.

Za područje karlovačke regije izdano je narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom oborine više od 80 milimetara po četvornom metru. Stoga iz DHMZ-a upozoravaju stanovnike tog područja da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu jer je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

shimmer fallback
shimmer fallback

Olujni vjetrovi i visoki valovi

Narančasto upozorenje izdano je i za Zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće pojačane do jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije gdje se očekuje jako i vrlo jako jugo, mjestimice moguće i olujno jugo, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", savjetuju iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo