PREOKRET?

ŠUŠKA SE DA ĆE PREMIJER OREŠKOVIĆ PREŽIVJETI I DA VLADA NEĆE PASTI: ‘Nešto se počelo kotrljati u HDZ-u’

Nakon još jednog dramatičnog dana na hrvatskoj političkoj sceni kada je Most javno zatražio od HDZ-a da povuče opoziv Oreškovića, a premijerove suradnike u tom je stavu dodatno ohrabrilo i pismo HDZ-ovih europarlamentaraca koji su mu također dali podršku, počelo je šuškanje da Vlada neće pasti i da će premijer ‘preživjeti’ sva previranja.

NEVJEROJATAN PREOKRET! KARAMARKO SADA PORUČUJE: ‘U ovom trenutku bi bilo najbolje da i premijer i ja i Petrov odemo iz Vlade”

“Nešto se počelo kotrljati u HDZ-u”, komentirali su jučer izvori bliski premijeru, javlja Jutarnji list. Smatraju da su u HDZ-u sve svjesniji da Tomislav Karamarko nema 76 ruku u Saboru, kako je zastupnike uvjeravao na Klubu HDZ-a. Ohrabrilo je sve to i zastupnika Gordana Jandrokovića, koji je predložio da Klub HDZ-a preispita odluku o opozivu premijera. Također su i Miroslav Tuđman i general Damir Krstičević odbili staviti svoj potpis za opoziv šefa Vlade.

DARKO MILINOVIĆ: ‘Nije uvjet da novi premijer bude član HDZ-a. Orešković je glavni generator ove krize’

‘Karamarko cijelo vrijeme ruši vlastitu Vladu’

“To je jaka poruka jer riječ je o dvojici HDZ-ovih generala”, kaže izvor koji uvjerava kako premijer u Vladi dobro surađuje sa svim ministrima kad je u pitanju posao, ali da su remetilački faktor postala politička previranja.

“Karamarko cijelo vrijeme ruši vlastitu Vladu i rad u takvim uvjetima je gotovo nemoguć”, kaže izvor. Tvrdi da je odluka na HDZ-u o tome koga bi mogli poslati u Vladu umjesto Karamarka, no na pitanje s kim premijer bolje surađuje, Miloševićem ili Tolušićem, koji se spominju kao mogući Karamarkovi nasljednici u Vladi, izvor kaže: “Premijer ima izvrsnu suradnju s Tolušićem, ali ta odluka nije na njemu, to se moraju odlučiti unutar HDZ-a. No, ne vjerujem da će Karamarko na funkciji čekati da se o njemu glasuje u Saboru.”

tomislav tolušić
Ministar Tomislav TolušićFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

HDZ-OVCI ZARATILI ZBOG KARAMARKA: ‘Treba izmjeriti maligane u zagorskom zraku’

Milošević premijeru javio što će Karamarko tražiti

Također dodaje da se premijer vidio s Miloševićem, koji mu je u Vladu došao reći da će Karamarko na konferenciji za novinare najaviti da će tražiti njegov opoziv. Sugovornik kaže i da je to korektno od njih.

Drugi izvor blizak HDZ-u smatra da su HDZ-ovi zastupnici iz dana u dan sve svjesniji realnosti, odnosno da Karamarko nema 76 ruku u Saboru, kako im govori. “Kritike na račun Karamarka su sve češće. Prekjučer je i u HDZ-ovu klubu utemeljitelja bilo previranja zbog Karamarka, ali ta je rasprava u konačnici izglađena i oni ga zasad javno neće kritizirati”, rekao je izvor.

hdz
HDZFoto: Zeljko Lukunić/PIXSELL

 

Nema ultimatuma

Neki članovi stranke koji podržavaju šefa rekli su da HDZ-u nitko ne može postavljati ultimatume.

“Može se razgovarati o tome da Karamarko ne bude u Vladi. Ta se opcija spominjala i na sjednici Kluba, na kojoj su neki članovi kritizirali Karamarka da je pogriješio što nije tražio da se Oreškovića makne odmah nakon što je doveo Jakšu Puljiza za savjetnika. No, za HDZ nema opcije po kojoj bi samo Karamarko trebao otići iz Vlade”, komentirao je jedan član HDZ-a blizak vodstvu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr