VELIKI BROJ GOSTIJU

SUMMIT BRDO-BRIJUNI: Joe Biden se susreo s Milanovićem i Pahorom

Summit Brdo-Brijun počeo je oko 13 sati na Pantovčaku, a prije početka američki dopredsjednik odradio je sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. Na marginama sastanka susreo se i s slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Europe jer ona motivira na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je u srijedu u Zagrebu slovenski predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama summita zemalja jugoistočne Europe.

Pahor je rekao da je svrha Zagrebačkog summita prije svega potpora europskoj perspektivi za države u regiji i perspektivi članstva u NATO-u za one države koje to žele, te da vrata ostanu otvorena za sve koji se žele pridružiti. “To održava želju u državama da provedu reforme”, kazao je i dodao da se time također održava mir i stabilnost.

BRDO-BRIJUNI: Bidenov dolazak važan je za povratak SAD-a u ovaj dio svijeta

Slovenski predsjednik također je rekao da je s Bidenom razgovarao o izbjegličkoj krizi, kako smanjiti broj izbjeglica, te o tome “kako djelovati zajedno da se spriječi humanitarni problem.”

Pahor je ocijenio je da je sastanka s Bidenom bio “dobar i koristan”.

Slovenska televizija, komentirajući sastanak Pahor-Biden, posebno upozorava na Pahorove izjave koje je zadnjih dana ponovio u više navrata – da sve države u regiji moraju imati europsku perspektivu, te da onima koje to žele treba dati u NATO perspektivu, ali ne ih na to prisiljavati, s obzirom na situaciju u kojoj Srbija ustraje na svojim odnosima sa Rusijom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik danas su u Zagrebu domaćini summita zemalja jugoistočne Europe.

BIDEN U ZAGREBU: “Ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa”

Milanović se u Banskim dvorima sastao s Bidenom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom.

Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija na Bliskom Istoku, posebno rat u Siriji. Premijer Milanović i potpredsjednik Biden razgovarali su i o izbjegličkoj krizi s kojom se suočava Europa te o sigurnosnoj situaciji u svijetu nakon nedavnih terorističkih napada i prijetnji.

BRDO BRIJUNI: Sudionici skupa stigli na Pantovčak

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i veleposlanik RH u SAD-u Josip Paro, a uz potpredsjednika Bidena, savjetnik za nacionalnu sigurnost Colin Kahl i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

Povratak na Net.hr