SUDOVI ODLUČILI: / Bivšu blagajnicu Branku Pavošević HDZ ne mora vratiti na posao

Branka Pavošević, suoptuženica Ive Sanadera u slučaju Fimi media, neće biti vraćena na svoj posao HDZ-ove tajnice za financije, odlučili su tako sudovi u Hrvatskoj.

4.11.2016.
9:14

Sudovi u Hrvatskoj utvrdili su da joj je HDZ 2011. zakonito otkazao ugovor o radu, a Ustavni sud nije uvažio njezine ustavnopravne prigovore. Šesteročlano vijeće Ustavnog suda na čelu s IngridAntičević Marinović donijelo je konačnu odluku u korist HDZ-a. U sudskom vijeću je bio i bivši SDP-ovac Mato Arlović, bivši HDZ-ovac Davorin Mlakar te Snježana Bagić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, piše Večernji list.

Podsjetimo, 2011. godine ukinuto je radno mjesto tajnika za organizaciju u HDZ-u, a sva su druga radna mjesta bila popunjena pa je Branka Pavošević ostala bez posla. U HDZ-u su to opravdali i time da Pavošević nije bila obrazovana za neko drugo radno mjesto, a stranka joj to nije mogla osigurati.

U presudi Vrhovnog suda navedeno je da je postojao opravdan razlog za otkazivanje ugovora o radu Branki Pavošević. Ona se pak žalila, rekavši da HDZ nije stranka s malim brojem zaposlenika pa ju je prema Zakonu o radu dužna zaposliti na nekim drugim poslovima. Pavošević je rekla da bi joj HDZ trebao dodijeliti drugo radno mjesto i zbog njezina ugovora na neodređeno vrijeme. Vrhovni je sud ipak smatrao da takve obveze nema jer tužbeni zahtjev nije postavljen na način da se ispunjenje toga traži.

Naposljetku, Ustavni sud nije ulazio u tumačenje i primjenu prava već je dao standardni zaključak: 'Zadaća Ustavnog suda nije da preuzme ulogu sudova, koji su prvi pozvani interpretirati zakone'.

Branka Pavošević sada je iscrpila sve sudske mogućnosti u Hrvatskoj i može se obratiti sudu u Strasbourgu, piše Večernji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali