Play ponuda

I TO JE HRVATSKA / Suci koji su 'pali' na sigurnosnoj provjeri i dalje rade, a da stvar bude gora - odlučuju o stotinama milijuna kuna!

Image
Foto: ilustracija

Ima sudaca koje Sigurnosno-obavještajna agencija nije provjeravala 11 godina, a to bi trebalo učiniti svakih pet godina

15.6.2021.
8:36
ilustracija
Play ponuda

Uhićene suce iz Osijeka Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) nije provjeravala čak 11 godina, a obveza je da to čini svakih pet godina. Čak i suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem, i dalje normalno rade, kaže se u prilogu Dnevnika Nove TV.

"Utvrdio sam da sam sigurnosnu provjeru prošao posljednji put 2010. godine. A zašto nije sigurnosna provjera obavljena, o tome je trebao voditi računa netko drugi", kazao je Zvonko Vrban koji je dvije godine na čelu Županijskog suda u Osijeku.

Image
VELIKA AKCIJA PROTIV 'MAMIĆEVIH' SUDACA: /

USKOK: 'Sucima je skinut imunitet i počinju hitne dokazne radnje'; Policija i pred kućom prijateljice suca Vekića s kojom je išao u Dubai

Image
VELIKA AKCIJA PROTIV 'MAMIĆEVIH' SUDACA: /

USKOK: 'Sucima je skinut imunitet i počinju hitne dokazne radnje'; Policija i pred kućom prijateljice suca Vekića s kojom je išao u Dubai

Nedorečeni zakon ići će na popravak

Njegov prethodnik nije tražio provjeru po isteku roka od pet godina poručivši da je zakon neprecizan te da nije znao kako je to njegova obveza. Vrban je nakon Mamićevih optužbi zatražio od SOA-e da provjeri sve suce pa i njega samoga. Ministar pravosuđa Ivan Malenica odgovornost za to vidi u bivšem predsjedniku suda.

"On je trebao uputiti tu informaciju SOA-i, koja je trebala provesti sigurnosnu provjeru", tvrdi Malenica dodajući da će nedorečeni zakon ići na popravak.

Ministar namjerava uvesti provjere SOA-e svih sudaca svakih pet godina. Zasad stroge kontrole prolaze uskočki suci i suci odjela za ratne zločine.

'Ako nije bilo provjera, kako su dobivali naknade?'

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić kaže kako je bilo slučajeva da suci nisu davali pristanak pa nisu išli u sigurnosne provjere i nisu mogli biti suci uskočkih odjela i imati veću plaću.

"To je plaća koja je bitno veća od ostalih sudaca, za gotovo tri tisuće kuna. Ako neki Županijski sud nije imao sigurnosnu provjeru, ja ne znam po kojoj su onda osnovi uskočki suci dobivali tu naknadu niz godina", kazao je Turudić za Novu TV. On dodaje kako suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem, i dalje rade na sudu.

"Može raditi, recimo, na građanskom odjelu suda, gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna, ili bilo kojem drugom odjelu", kaže Turudić.

'Sigurnosne provjere trebale bi biti nužne'

Ministar Malenica kaže kako bi pokretanje stegovnog postupka protiv sudaca moglo provoditi Državno sudbeno vijeće, a razmotrit će i provjeru najviših dužnosnika - predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika.

"Mislim da bi sigurnosne provjere bile nužne, i to rigorozne sigurnosne provjere svakoga tko stupa na bilo koju pravosudnu dužnost", kaže Darko Klier, predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća.

Play ponuda
Play ponuda