Play ponuda

STRUČNJAK ZA PSIHOLOŠKE PROFILE PASA: / 'Dogu morate socijalizirati, inače do izražaja dođe nagon za koji je ovaj pas i namijenjen'

Image

Mladen Ercegović kaže da argentinska doga, koja je izgrizla jednomjesečnu djevojčicu u Repašu, pripada lovačkoj vrsti psa koju se mora socijalizirati

23.3.2019.
23:49
Play ponuda

Nakon što je u Repašu kraj Koprivnice, argentinska doga izgrizla jednomjesečnu djevojčicu, koja je s teškim ozljedama glave u petak operirana u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici i trenutno je na respiratoru i intenzivnoj njezi budući da je stanje kritično, sudski vještak za psihološke profile pasa i međunarodni Kinološki trener Mladen Ercegović komentirao je taj strašan događaj za RTL, rekavši da su ti psi lovački psi, pa ih je potrebno socijalizirati, za što su odgovorni vlasnici.

Ercegović, kao dugogodišnji uzgajivač američkih stafordskih terijera, rekao je da zbog manjka informacija još uvijek nije lako reći što se zapravo dogodilo. "Čuo sam što se dogodilo i takav događaj ne opravdava nikakve životinjske nagone pa čak niti kako je pas do tada držan, kako je odgojen jer ovakav događaj od strane psa prema čovjeku je za svaku osudu. Teško je naći opravdanje", smatra Ercegović.

Image
NOVI DETALJI UŽASA U PODRAVINI: /

Pas provalio u sobu kroz zatvorena vrata i ugrizao djevojčicu za glavu?

Image
NOVI DETALJI UŽASA U PODRAVINI: /

Pas provalio u sobu kroz zatvorena vrata i ugrizao djevojčicu za glavu?

Nagon za lovom

Prema njegovim riječima Doga Argentina nije opasna pasmina, već "stabilna pasmina uzgojena u Argentini prvenstveno za lov na pume", zbog čega dolazi do izražaja njegov nagon za lovom.

"Kad imate takvog psa, ako se time bavite, vi ga u urbanoj sredini morate socijalizirati inače dolazi do izražaja njegov nagon za što je zapravo ovaj pas i namijenjen. Kao i kod tih, takozvanih, opasnih pasa, borbenih, pitbull terijera i njegovih srodnika koji su zakonom tretirani kao opasni psi i time zabranjeni, zato jer su nastali iz borbi i njemu je to u genu. Ako ga socijalizirate i taj njegov gen sputavate, što je više moguće, možete imati izvrsnog kućnog ljubimca", uvjerava Ercegović.

Odgovornost vlasnika

Smatra kako odgovornost vlasnika pasa uvijek postoji te dodaje da je taj pas po zakonima i pravilnicima automatizmom proglašen opasnim psom pa mora proći test socijalizacije. Postoji i mogućnost da takav test prođe, no ovakav slučaj je za svaku osudu.

"Ne daj bože da je to moje ili vaše dijete, ali da mi netko sada kaže da sam odgovoran da se mojem djetetu nešto dogodi, bilo bi mi strašno teško. Reći sad u ovom trenutku da je odgovornost roditelja, vrlo je upitno. U svakom smislu, vlasnici su uvijek odgovorni. Često puta vlasnici dovedu pse do agresivnog ponašanja, ili neodgovornošću ili neznanjem. Možda nisu znali odgojiti psa. Možda im se ovakva stvar dogodila prvi put u životu, što vjerojatno i je slučaj", kaže Ercegović.

Treba dati prostor za edukaciju

Ercegović je i sam vlasnik opasnog psa kojeg se ljudi inače boje kada ga vide u šetnji, ali kad ga podragaju "vide kakva je to maza", budući da je s psom rađeno od malena. "On je rastao s drugim psima, s mačkama, s djecom, igračkama, on je socijaliziran i naučen na sve", rekao je.

"Apelirao bi na javnost da prije nego što kupe psa, da se obavezno jave u Hrvatski kinološki savez, a medijima da nam daju prostora da javnost upoznamo i educiramo kako odgajati svojeg psa", poručio je Ercegović.

Play ponuda
Play ponuda