KAŽE DA ZNA ŠTO TREBAMO RADITI / Stručnjak o smrti mlade Slovenke nakon cijepljenja: 'To je vrlo rijetka komplikacija. Ima još jedna nuspojava...'

Image

Smrtnost je jako rijetka, mislim da je svega par žena umrlo na 15 do 20 milijuna isporučenih doza, rekao je Zlatko Trobonjača

30.9.2021.
10:53
Dusko Jaramaz/PIXSELL, HRT

Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci u Studiju 4 HTV-a komentirajući slučaj 23 godišnje djevojke, koja je preminula nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson, nakon čega je Slovenija povukla to cjepivo, kazao je kako se radilo o rijetkoj komplikaciji nakon cijepljenja adenovirusnim cjepivom.

Podsjetio je da se kod ovog cjepiva koristi humani adenovirus tipa 26, a kod Astra Zenecinog cjepiva to je čimpanzin adenovirus.

'Veća šansa da umrete od virusa nego od cjepiva'

"Zabilježeno je devet slučaja poremećaja, na milijun doza - u žena od 20 do 50 godina. Smrtnost je jako rijetka, mislim da je svega par žena umrlo na 15 do 20 milijuna isporučenih doza. Radi se o vrlo rijetkoj komplikaciji. Još uvijek imate 50 tisuća puta veću šansu da pokupite virus i umrete ako se ne cijepite Johnson&Johnson cjepivom", naglasio je Trobonjača.

Naglasio je kako se u slučaju preminule Slovenke najvjerojatnije radi o autoimunom poremećaju, kojeg najčešće mlade žene imaju. Radi se o "proizvodnji protutijela protiv trombocitnog faktora 4 koji se spaja s heparinom. Čini se da adenovirusna cjepiva potiču to stanje i vode do tromboze (zgrušavanja krvi u žilama) što može rezultirati infarktima i trombocitopenijom".

Možemo drastično smanjiti učestalost nuspojava

"Po toj logici predložio bih sustav - kako birati cjepivo po dobi i po spolu. Primjerice, ako znamo da su miokarditisi (upale srca) nešto češći kod mlađih muškaraca (u dobi od 18 do 30 godina je učestalost pet do šest puta veća) - nemojmo onda tu populaciju cijepiti mRNA cjepivima koja indiciraju miokarditis. Cijepimo ih Johnson&Johnson cjepivima koje nemaju nuspojava u toj populaciji. Mlađe žene razvijaju sindrom tromboze i trombocitopenije nakon Johnson&Johnson cjepiva, idemo njih cijepiti mRNA cjepivima pa neće razvijati nikakve nuspojave", kazao je Trobonjača.

"Postoji još jedna nuspojava - Guillain-Barreov sindrom. To je upala živaca koja može rezultirati paralizom tj. slabošću mišića koja je češća u starijih muškaraca (50-60 godina), ako se cijepe Johnson&Johnson cjepivom. Biranjem cjepiva po dobi i po spolu možemo drastično smanjiti učestalost neželjenih pojava i time omogućiti nesmetano odvijanje cijepljenja te da se ne širi propaganda protiv cijepljenja", naglasio je Trobonjača.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali