OBITELJSKO NASILJE

STRAVIČNA ISPOVIJEST ZLOSTAVLJANE SLAVONKE: ‘Dolazio bi pijan i sina tjerao da me tuče…’

Nakon što ju je muž godinama zlostavljao, 49-godišnja Ivanka i njezin desetogodišnji sin danas žive u Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku.

Ekonomski, psihički i tjelesno ju je zlostavljao muž, i to godinama, a sve zbog banalnih razloga: htjela je kupiti voće i povrće za dijete ili izaći u šetnju, a ponekad i zbog upaljenog televizora, piše Glas Slavonije.

Činio se kao dobar čovjek s kojim će početi novi život

Ivanka je već jednom bila udana, a nakon propalog braka je upoznala nekog drugog i s njim odlučila početi novi život. Par se vjenčao i živjeli su sretno, ali sve se promijenilo nakon rođenja sina. Muž joj je najprije davao male zabrane, a one su vremenom postajale sve strože.

Od ‘Nemoj čistiti ovako, nego onako’, došlo je do toga da Ivanka više ne smije izaći iz kuće ili se uopće pomaknuti bez muževa odobrenja. Tada je već shvatila da joj je novi muž zlostavljač, ali zbog djeteta je bila spremna sve pretrpjeti.

Zabranio joj svaki društveni kontakt, a nije smjela djetetu kupiti voće

‘Počeo me učiti kuhati kako je kuhala njegova majka, govoreći da ja ništa ne znam. Onda mi je počeo braniti druženje s prijateljicama. Prvo izvan kuće, a onda i njihove dolaske k meni. Da bi mi na kraju uskratio viđanja i s dvjema punoljetnim kćerima iz prvog braka, a svaki mi je socijalni kontakt ukinuo zabranom pozdravljanja susjeda. Nije mi dao da radim, govorio je da on zarađuje dovoljno, ali novac mi nikada nije davao, čak ni za potrebe kućanstva, iako sam se ja brinula baš o svemu. Kupnju je obavljao sam, a kupovao je isključivo ono što njemu treba i ono što on voli. Kako nije držao do povrća i voća, gotovo nam se svaki obrok svodio na meso. Nekoliko sam se puta ohrabrila i predložila da kupi koju papriku ili rajčicu, i to u sezoni, kada je kilogram i jednog i drugog bio samo tri kune, da mali pojede nešto zdravo, ali se samo izderao kako on nema novca za moje prohtjeve’, ispričala je Ivanka za Glas Slavonije.

zlostavljanje, očaj, žena

Iživljavanje je doživjelo vrhunac kad je Ivanka morala na nenadanu operaciju kralježnice, nakon koje se morala tri mjeseca odmarati kod kuće. Muž joj to, naravno, nije dopuštao. Morala je biti na nogama, a nije se sama mogla ni odjenuti pa joj je maloljetni sin morao pomagati i u tome.

No nasilnik nije maltretirao samo svoju ženu. Iživljavao se i na sinu.

Iživljavao se na djetetu i tjerao ga da me udara

Znao se kući vraćati pijan i dijete kažnjavati i tjerati van bez razloga, ispričala je Ivanka.

‘Sjeo bi za računalo kojim se zapravo nije znao koristiti jer nije znao engleski, a svi su mu programi bili na engleskom. Počeo bi lupati po računalu i optuživati dijete da mu je ono nešto potrgalo. Onda bi ga natjerao da sjedne turski, uspravi leđa i nepomično gleda u zid dok on ne kaže da je dosta. Nije smio ni na WC’, rekla je.

Nije pazio ni na djetetovu prehranu i donosio mu je hranu koju dječak zbog osjetljivosti želuca nije smio jesti pa bi često u školu odlazio gladan.

‘Zabranjivao mu je i da me grli i ljubi, umjesto toga tjerao ga je da me udara, a sin ga je u strahu ponekad i poslušao. Onda bi nakon što muž ode iz kuće plakao, tješio me i nije htio da se odvajamo’, ispričala je Ivanka.

‘MUŠKARCI’ U HRVATSKOJ ZLOSTAVLJAJU ŽENE, A ŠEĆU SLOBODNI: ‘Kaznu sam ja platila, inače ode glava’

POTRESNO PRIZNANJE: ‘Godinama su me silovali muž, kum i njihov prijatelj. I to pred očima mojeg sinčića’

Konačno je progledala

Iako je sve trpjela kako bi dječak imao majku i oca, shvatila je da mora otići tek kad joj je sin rekao da i on to želi. Shvatila je da od takvog oca dijete nema koristi. Kćer iz prvog braka joj je rekla gdje može potražiti pomoć i jednog je jutra Ivanka bez ičega otišla od kuće sa svojim sinom.

dijete, dječak, tuga, tužan, zlostavljanje, otmica, pedofilija

‘Maleni je bio u školi, a ja sam dobila od muža dopuštenje da odem po lijekove. I otišla sam, pokupila sina iz škole i završili smo u skloništu. I evo nas tu, već trinaest mjeseci.’

Ivanka sada stanuje s još pet žena koje su prošle slične muke. Crne misli joj tjera medicinska masaža, o kojoj je mnogo naučila tijekom svog boravka u skloništu, a još se navikava na to da je netko prema njoj ljubazan ili kad može o nečemu sama donijeti odluku.

Ivanka sada čeka da se završi brakorazvodna parnica, a onda sa svojim sinom planira započeti novi život.

Povratak na Net.hr