banner

Oglasio se premijer

ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Sindikat tvrdi da policija popisuje učitelje te da primaju prijetnje

Djeci se neće davati neopravdani sati, a u Ministarstvu ne razmišljaju o uvođenju radne obveze s obzirom na nadu da će štrajk brzo završiti. Sindikate je ministar Mornar pozvao na razgovor, a prvi sastanak najavio za ponedjeljak poslijepodne.

Štrajk nastavnika u školama i na fakultetima se nastavlja, hoćete li slati djecu u školu?

Prema podacima Sindikata Preporod, drugog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u 63 su svi zaposlenici radili, dok se u 129 škola nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo.

Od ukupno 4.766 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 1.551 članova, odnosno 32.54 posto članstva, navode u Sindikatu.

Poručuju da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane sindikata koji okupljaju prosvjetne radnike.

U srednjim školama manje od 50 posto

Istodobno, stižu poruke premijera Zorana Milanovića i ministra sporta Vedrana Mornara kako novca za povećanje plaća učitelja i nastavnika sada nema, već se o tome može razgovarati tek nakon izbora.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) izvijestilo je da je u 590 osnovnih škola u Hrvatskoj u štrajk uključeno 42,98 posto radnika, a u 455 srednjoškolskih ustanova 38,63 posto radnika.

MZOS javlja da je do 11 sati u 590 osnovnih škola u Hrvatskoj u štrajk bilo uključeno 42,98 posto radnika. U 455 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 38,63 posto radnika.

U petak je, po podacima MZOS-a, u štrajku u osnovnim školama sudjelovalo nešto više od polovice zaposlenika, dok je u srednjim školama ta brojka bila nešto manja od pedeset posto.

Traže četiri posto povećanja dodatka na plaću

Vertikala sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare ustvrdila je da je odaziv veći nego u petak, jer je u osnovnim školama iznosio oko 85 posto, a u srednjim 75 posto.

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja ne očekuju ništa od popodnevnog sastanka s ministrom obrazovanja, znanosti i sporta Vedranom Mornarom, ali da tamo idu kako bi se čuli njihovi argumenti:

“Ministar Mornar već je novinarima najavio da mi dolazimo tamo bezveze i da nema s nama šta pričati, osim da će nam ponuditi bajku jednog lijepog dana kada ćemo se ponovno sresti. Ali mi idemo na sastanak da mu kažemo naše argumente, zašto ćemo ustrajati u štrajku, sutra prekosutra i onoliko dana koliko su naši ljudi spremni za štrajk”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Zahtjev i dalje ostaje isti – četiri posto povećanja dodatka na plaću, a sindikalci su spremni prekinuti štrajk samo u slučaju kvalitetnog sporazuma.

Skromni nastavnici i niske plaće

Mihalinec je ustvrdio da se Milanović ruganjem štrajkašima izruguje socijaldemokratskim načelima, 80.000 zaposlenih u obrazovanju i svakom radniku koji stupa u štrajk, ocjenivši da to “nije premijer kakvog je ova zemlja zaslužila”, te da njegove izjave povećavaju broj sudionika u štrajku.

“Plaće nastavnika i profesora su bile uvijek skromne i još su uvijek niske, no nažalost u ovom trenutku ih ne možemo povećavati, jer nemam pravo preuzimati proračunske obveze”, rekao je premijer dodajući kako mu je žao roditelja, djece i nastavnika.

“S jedne strane imamo ustavno pravo djece na obrazovanje, a s druge pravo na sindikalnu organizaciju i štrajk. U svakom trenutku je pitanje političke pameti, razuma i pristojnosti kojemu od ta dva prava dati prioritet. Konfliktno smo društvo, a to ne znači loše društvo, već društvo u kojem se susreće mnogo interesa koje treba pomiriti, ali ne po onoj HDZ-ovoj ‘ćaća sve daje'”, ustvrdio je Milanović.

“Puno prijetnji s terena, policija popisuje štrajkaše”

Navodeći kako mnogi roditelji za vrijeme štrajka nemaju kuda s djecom rekao je da i osobno ima takav problem s mlađim sinom.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem tvrdi da ima “puno prijetnji s terena”, a pojedini ravnatelji prijete otkazom zaposlenicima koji štrajkaju. Također je rekla da je na području Like policija popisivala učitelje koji štrajkaju.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je da se štrajk ne smanjuje već održava na istoj razini i da 99 posto ustanova ima neki oblik štrajka. Nastave nema, ispiti se ne održavaju ili se održavaju samo u iznimnim slučajevima te su zatvorene referade.

Mornar: Štrajk nema smisla

Ministar Vedran Mornar smatra da je za štrajk prekasno jer je Vlada postala tehnička, a na novinarsku konstataciju da su imali četiri godine, odgovorio je kako je on osobno na čelu Ministarstva tek nešto više od godinu dana.

Ponovno je netočnim nazvao tvrdnje da su medicinarima, za razliku od prosvjetara, povećane plaće. Nakon ukidanja dodataka na plaće, u prosvjeti su plaće najviše pale onima s najviše staža i nenastavnom osoblju. Nakon toga nastavnici su dobili povećanje od 3,5 posto, podsjetio je Mornar i najavio da će sindikatima ponudi pravedniji model nego što je njihov, ali za slijedeću godinu.

Ponovio je da štrajk nema smisla, pa ga je nabolje prekinuti i omogućiti djeci da idu u školu. “Nije dobro uskraćivati djeci ustavno pravo na obrazovanje. Pitanje što je ovdje važnije – ustavno pravo djece ili pravo na štrajk”, upitao je Mornar.

DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA: Štrajk u osnovnim i srednjim školama te visokom obrazovanju

Povratak na Net.hr