Što još može poskupjeti?

Sa zebnjom se iščekuje zima i računi za struju i plin, a sve je skuplja i hrana. Nije ni čudo što građani itekako osjete poskupljenja kad je inflacija u kolovozu iznosila četiri posto, najviše u posljednje tri i pol godine.

Suša koja je pogodila Slavoniju dodatno je otežala situaciju, no u Vladi su uvjereni da hrana neće znatnije poskupjeti. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u izjavi novinarima podsjetio je na Vladin paket mjera za ublažavanje posljedica suše koji djelomično sadržava i prijedloge zaštite standarda građana.

”Kretanje cijena hrane na domaćem i europskom tržištu prati se na tjednoj bazi. Činjenica je kako je trend porasta cijena hrane prisutan na svim tržištima ali smatramo da ne bi trebao biti drastičan”, kazao je Jakovina.

Ministar poljeprivrede dodao je kako očekuje i razumijevanje trgovačkog sektora jer, rekao je, ovo nije vrijeme za dodatno dizanje marži i dodatno zarade budući da platežna sposobnost građana ima svoje granice.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan komentirao je zahtjev HEP-a za poskupljenjem grijanja od oko 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku, te je rekao kako misli da je to prijedlog koji treba razmotriti i vidjeti ima li utemeljenja.

”Osobno mislim kako u HEP-u treba raditi uštede na drugim mjestima, a ne preko leđa hrvatskih građana”, rekao je Dragovan.

Gradonačelnici ne pristaju na poskupljenje

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenje grijanja. Iz Ureda zagrebačkoga gradonačelnika priopćeno je da Bandić ima ovlast za neprihvaćanje, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog te da će to pravo i iskoristiti.

Odluke o poskupljenju su na gradskim vijećima. Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić žurno je sazvao Gradsko vijeće. ”Kao gradonačelnik iznosim negativno mišljenje”, rekao je.

”Mi smo kao grad, kao što zakon nalaže, podnijeli zahtjev za HERA-ino mišljenje o tom poskupljenju. Znamo da je HERA od HEP-Toplinarstva tražila mišljenje zašto je to tako veliko poskupljenje”, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk za HRT.

Gradski oci u Osijeku protive se toj odluci jer bi to bio još jedan udar na ionako loš standard građana.

”Smatramo da traženo poskupljenje nije opravdano u toj visini”, rekao je Milan Kamenko, v. d. pročelnika Odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo grada Osijeka.

Povratak na Net.hr