ŠTO ĆE SADA PLENKOVIĆ? PREPOROD ODBIO PONUDU VLADE! Stipić poručio: / 'Bilo je puno uvreda. Dosta je bilo omalovažavanja!'

Iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručili su kako će rezultate izjašnjavanja objaviti na konferenciji za novinare u 11 sati

29.11.2019.
8:05

Na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03% onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske da im se plaća iduće godine poveća za 10,4 posto, priopćio je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

"U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% odbilo je ponudu Vlade. Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati", stoji u priopćenju.

Privremeni rezultati: 93,67 posto odbilo ponudu Vlade

Također, prema privremenim rezultatima na stranici Nastavnici.org, 93,67 posto je odbilo prijedlog Vlade, a njih 95,25 posto bilo je za nastavak štrajka. Pravo glasa imaju svi zaposlenici osnovnih i srednjih škola koji su u štrajku, bez obzira na to jesu li članovi sindikata. Odgovarali su na dva pitanja o kojima ovisi hoće li štrajk biti nastavljen i kada bi učenici konačno mogli u klupe: 'Prihvaćate li prijedlog Vlade RH?' i 'Ako ne prihvaćate, jeste li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva?'.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručili su kako će rezultate izjašnjavanja objaviti na konferenciji za novinare u 11 sati.

Stipić je potvrdio za HRT-ov Studio 4 rezultate izjašnjavanja.

"Prijedlog Vlade ne zadovoljava očekivanja naših članova", rekao je.

Na pitanje bi li sindikati pristali na Vladinu ponudu prije 10-ak dana, Stipić je kazao da je u politici i sindikalnom djelovanju iznimno važno pravo vrijeme.

"Svašta se izdogađalo u proteklih 15-ak dana. Bilo je puno uvreda i sindikata i zaposlenih. Dosta je bilo omalovažavanja. Nije se ni problem sagledavao u svoj svojoj složenosti. Kada se sve to skupi, onda imamo ovakav odgovor", dodao je.

Rekao je da su učitelji višeslojno nezadovoljni iako su plaće primarne. Istaknuo je i da što dulje bude trajalo sadašnje stanje, sve više će se sužavati prostor kompromisa.

"Ako sindikati i dalje budu ustrajni i ne dođe do pukotina među njima, ako članovi i nečlanovi ostanu zajedno u ovoj akciji, ako se roditelji ne okrenu protiv učitelja, onda će Vladi jedino preostati da ispuni zahtjev školskih sindikata", kazao je Stipić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali