Što će biti s Kolindom? Izgon ili plaćanje dugova?

Pokrenuta je istraga u aferi ‘Jakov Kitarović promiče Hrvatsku u trenirci’: ona može biti pogubna za veleposlanicu Kolindu, koja je mužu odobrila vožnju u diplomatskom autu, i za špijuna koji ga je hvatao – Ivana Sarića.

Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je dvije istrage vezane za hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu: istražuje veleposlaničino ustupanje diplomatskog automobila suprugu te diplomata Ivana Sarića, koji ga je neovlašteno snimao i objavljivao snimke poput “Jakov Kitarović ‘promiče’ Hrvatsku u trenirci” na YouTubeu.

Spekulira se o krajnjim posljedicama za veleposlanicu: Jutarnji list piše da je Kolinda Grabar Kitarović, pokušavajući prikriti krimen svog supruga i osvetiti se Sariću, angažirala njemačke i američke špijune, čime je postigla jedino pokretanje međunarodne špijunske afere, zbog čega će je vratiti u domovinu.

Postavila i razriješila Sarića kako je htjela

Nanijela je štetu ugledu Hrvatske i državnom proračunu, te bi zato mogla biti povučena iz Washingtona jer je htjela sebe prikazati kao žrtvu velike međunarodne špijunske afere, a pritom ni o čemu nije izvijestila Zagreb, kažu njihovi izvori u MVPEI-ju.

Zamjera joj se i što je tog istog Ivana Sarića iz Sedme uprave kao ministrica vanjskih poslova postavila u Washington mimo svakog kriterija i natječaja. Kao veleposlanica mu nije htjela produljiti mandat, što je navodno i razlog njegove osvete snimanjem Jakova Kitarovića. On je vraćen u Zagreb ovaj vikend kako bi objasnio zašto je špijunirao muža ambasadorice.

Ma kakav špijunski skandal?!

S druge strane, Večernji list se poziva na izvor iz Ministarstva vanjskih poslova koji kaže da “samo neupućeni mogu vjerovati da su se američka i njemačka tajna služba uključile u priču na nagovor nekoga iz našeg veleposlanstva. Nakon što su snimke praćenja obitelji veleposlanice i supruga njemačke diplomatkinje objavljene, američke službe neovisno pokreću istragu. Špijuniranje nema veze sa Sedmom upravom koja je zadužena za osiguranje veleposlanstva i Sarić nije dobio to zaduženje”.

Oni navode i da će Kolinda tek morati platiti troškove korištenja automobila kojim se vozao njezin suprug i nakupio 50 tisuća kilometara, između ostaloga, i na putu do škole da pokupi sina nakon nastave. Veleposlanica tvrdi da je situacija čista i da njezin suprug ima pravo na korištenje službenog vozila za nabavke za diplomatsku rezidenciju, ali i da ga je američki zakon natjerao da kupi svog sina nakon nastave jer nalaže da je pratnja obavezna za djecu mlađu od 14 godina.

U konačnici, o Kolindinoj budućnosti odlučuju predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Prethodni članci:

arti-201003080276006
arti-201003070046006
arti-201003060120006

Povratak na Net.hr