Smatraju kako bi se dodatan novac trebao iskoristiti za osnivanje Zdravog fonda, kojim bi se direktno financiralo liječenje pušača. Tvrde kako se za to sada troši oko milijarda i pol kuna godišnje, javlja RTL.

ZABRINJAVAJUĆE! Hrvati od raka umiru mnogo češće nego Europljani, otkriven i razlog crne statistike

Rašireno pušenje, kao i njegove posljedice

U Hrvatskoj puši svaki treći građanin, 35 % osoba starijih od 15 godina, a HZZO na liječenje bolesti koje uzrokuje pušenjem, potroši desetinu svog proračuna. Od posljedica pušenja godišnje u Hrvatskoj umre čak oko 10.000 ljudi, piše Novi list.

Zdravi fond bio bi zaseban fond, čije bi punjenje ovisilo o količini prodanih kutija cigareta na hrvatskom tržištu, a dok bi se novac koristio za direktnu zdravstvenu zaštitu, čulo se na konferenciji za novinare u UPUZ-u.

"Naš prijedlog je da se krene s izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju te da se umjesto stavke po kojemu 32 posto trošarine, odnosno 1,2 milijarde kuna, koje Ministarstvo financija godišnje treba davati HZZO-u, uvede Zdravi fond, te da se po kutiji cigareta podigne cijena u prvoj godini za tri kune, u druge dvije za po jednu kunu", izjavio je predsjednik UPUZ-a Dražen Jurković.

Svakodnevno umre 38 ljudi

Jurković dodaje kako bi Zdravi fond morao biti izdvojen iz Ministarstva financija budući da država i sada prema HZZO-u ne izvršava u cijelosti svoje obveze, jer bi prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju država trebala uplaćivati oko 4 milijarde kuna godišnje za zdravstvenu zaštitu tzv. zaštićenih skupina, a uplaćuje svega oko 2.4 milijarde.

Na ovaj bi se način rasteretio državni proračun, omogućilo bi se da se novac od trošarina uplaćuje zdravstvenom sustavu u cijelosti te da se time osiguraju potrebna sredstava za liječenje.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina istaknuo je kako svakodnevno u Hrvatskoj umre 38 osoba od neke zloćudne bolesti.

Belina je ustvrdio kako je "potrebno bar dio novaca preusmjeriti te unaprijediti preventivne aktivnosti i programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti, ali i na njihovo pravodobno i adekvatno liječenje jer poznato je da je pušenje glavni rizik za nastanak raka pluća“.

Svako poskupljenje smanjuje broj pušača

Ističe kako je smanjenje broja pušača direktno povezano s poskupljenjem cigareta te stručnjaci procjenjuju da svako poskupljenje cigareta od 10 posto dovodi do smanjenja broja popušenih cigareta za 2,5-5 posto.

Osim poskupljenja cigareta KUZ predlaže i poskupljenje drugih proizvoda, poput slatkiša, slatkih i alkoholnih pića i hrane koja sadrži zasićene masne kisele, kako bi se na taj način smanjila njihova dostupnost.

Ministar podržava ideju, ali ne vjeruje u nju

Iako ministar zdravstva Milan Kujundžić načelno podržava ideju, tvrdi kako je ista nerealna.

"Znači bilo bi dobro kad mogli zaustaviti bolesti i kad bi imali novaca za liječiti i prevenirati bolesti, ali koliko je to moguće i istovremeno ne oštetiti druge treba vidjeti. Mislim da je relativno malo realno malo to moguće, ali o svemu treba razgovarati", mišljenja je je ministar.