STIPIĆ IZ 'PREPORODA': / HDZ je u području školstva većinu obećanja ispunio djelomično ili nikako

Preporod je na početku prošle predizborne kampanje u jesen 2016.

29.6.2020.
14:52

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školsku Preporod izvijestio je u ponedjeljak da je HDZ dosljedno ispunio tek neka od obećanja dana u području školstva uoči prošlih parlamentarnih izbora, dok je većina onoga zašto se HDZ zalagao ispunjeno tek djelomično ili nikako.

Preporod je na početku prošle predizborne kampanje u jesen 2016. važnijim strankama postavio osam pitanja koja su se odnosila na materijalni položaj i status radnika u školama, a četiri godine kasnije HDZ se pokazao djelomično vjerodostojnom strankom, rekao je čelnik sindikata Željko Stipić.

'HDZ je postupio suprotno'

Iako je HDZ u pitanjima koja su se odnosila na materijalni položaj radnika odgovorio da se sporazum o osnovici plaće za javne službe treba poštovati te da radnicima u 2016. treba povećati osnovicu za šest posto kako bi se izbjegle sudske tužbe i kamate, postupio je potpuno suprotno.

Također, HDZ unatoč svom opredjeljenju nije učinio ništa za ispravljanje nepravde prema zaposlenicima s 20 i više godina staža koju je za sobom ostavio SDP-ov ministar Željko Jovanović, a ništa se nije dogodilo ni po pitanju dodatnog plaćanja poslova vezanih za državnu maturu.

Kad je riječ o prijevozu podignuta je visina naknade za prijevoz automobilom na jednu kunu po kilometru, približivši se stvarnom trošku 1,34 kune po kilometru, no nije riješen problem isplate četiriju materijalnih prava blokiranim radnicima.

'Polovično su ispunili tri obećanja'

Iako se HDZ zalagao za isplatu ovršenim radnicama na zaštićeni račun gotovo se ništa nije dogodilo, rekao je Stipić, pojasnivši da će poboljšanja koja proizlaze iz izmjena Ovršnog zakona uslijediti trk nakon isteka mandata. U Preporodu kažu da je HDZ polovično ispunio tri obećanja iz upitnika koja su se odnosila na sastav školskih odbora, zbrinjavanje tehnoloških viškova i "outsourcing" za radnike koji u školama obavljaju pomoćne poslove.

Sastav školskih odbora nije promijenjen iako se HDZ zalagao za smanjenje broja članova iz reda osnivača s tri na dva i povećanje predstavnika roditelja s jednog na dva. Pokušalo se također s dvojbenim uspjehom kroz promjene školskog zakonodavstva uvesti većeg reda u rješavanje tehnoloških viškova.

HDZ se pokazao "vjerodostojnim" kad je riječ o zapošljavanju nenastavnog osoblja, no unatoč ne proširivanju takvog zapošljavanja i iskazanoj dosljednosti produbljen je nered po pitanju zapošljavanja spremačica te u mnogim školama, posebice, osnovnim ne radi propisan broj radnika.

HNS nije bio zainteresiran za resor obrazovanja

Preporod podsjeća da su uz ostale stranke na njihov upitnik odgovorili HDZ i Most koji su nakon izbora formirali vladu, dok HNS koji je nakon preslagivanja u Vladi preuzeo resor obrazovanja nije odgovorio što pokazuje da u trenutku izbora nije bio zainteresiran za resor obrazovanja.

Stipić je osam HDZ-ovih obećanja ocijenio sa srednjom ocjenom 1,87, odnosno dovoljan, što nije baš neka ocjena kojom bi se trebalo hvaliti, zaključio je Stipić, dodavši da bi se HDZ-u ipak mogao omogućiti popravni ispit jer je HDZ omogućio popravni učenicima s četiri negativne jedinice.

'Škola za život provedena polovično'

Željko Gazzari iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku kulturu rekao je da je škola za život provedena polovično, napomenuvši da su tableti koja su djeca dobila za online nastavu loše kvalitetem, što se pokazalo kad se počela provoditi online nastava.

Upozorio je također da se veliki dio djece "izgubio" u online nastavi, dodavši da se nastavnici pitaju što da rade s takvom djecom koja se nisu javila od ožujka.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali