STIGLE NOVE BROJKE: / HDZ i dalje zapljuskuju afere, ali rejting im je stabilan; pogledajte koliko SDP kaska za njima

Prema novom istraživanju o rejtingu stranaka, HDZ uživa sigurnu i stabilnu potporu, unatoč brojnim aferama

25.3.2021.
20:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovog mjeseca su među političarima dominirale dvije teme. Prva se tema odnosi na izbor predsjednika Vrhovnog suda i sukoba predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, a druga se odnosi na cijepljenje protiv koronavirusa.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koji pokazuje trendove u raspoloženju građana, bilo da su političari ili stranke u pitanju.

HDZ i dalje prednjači u odnosu na SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica sa sigurnom i stabilnom potporom i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Dobili bi 29,1 posto. Stabilnu potporu imaju mjesecima unatoč brojnim aferama. SDP je i dalje na drugom mjestu, ali s velikim zaostatkom iza HDZ-a. Trenutačno uživaju potporu od 16 posto. To je manje nego mjesec prije, ali sve unutar statističke pogreške.

Možemo! se stabilizirao kao treći izbor birača s potporom od 9,4 posto. Uzeli su SDP-u dio birača, a prvi veliki test im je Zagreb. Kao i mjesec ranije, odmah iza je MOST s potporom od 7,3 posto, još samo Domovinski pokret prelazi prag sa 6,2.

Male stranke bez kojih se ne može vladati

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je HSU s potporom od 2,3 posto i Živi zid s potporom od 2,1.

Slijedi Centar s 1,6, HSS je mjesec završio s potporom od 1,3 posto, a HNS s 1,1. Radnička fronta ima 1 posto baš kao i stranka Ivana Pernara. Sve ostale stranke ispod su 1 posto i zajedno dobivaju 4,7. I ovaj mjesec bilježi se velik broj neodlučnih, čak 16,6 posto, a u prosincu je bilo samo 5 posto neodlučnih.

Pesimizam se nastavlja već četvrti mjesec. 70 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem pravcu, a da ide u dobrom, misli tek 23 posto dok ne zna njih 7 posto.

Većina ne odobrava rad Vlade, ali ni predsjednika Milanovića

Isto tako većina građana ne odobrava rad Vlade, njih 56 posto, a odobrava ga samo 36 posto, dok ne zna njih 8 posto.

Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa trenutačno 50 posto građana ne odobrava njegov rad, a odobrava njih 42 posto. Nema dramatičnih skokova u potpori predsjedniku u odnosu na mjesec prije. Ne zna njih 8 posto.

Birači SDP-a daju mu potporu od 80 posto, ali, zanimljivo, i 28 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika.

Ocjena rada državnih institucija

Od tri institucije dvije su prošle bolje nego mjesec prije, a jedna lošije. Tako ured predsjednika dobiva ocjenu 2,68 ili "trojku", manje nego mjesec prije. Vlada je ocijenjena s 2,52, također "trojkom" i tu je vidljiv porast. Raste i potpora Hrvatskom saboru, sada dobivaju 2,15 ili "dvojku".

Napomena: Istraživanje je provela agencija Ipsos na 993 građanina metodom osobnog razgovora od 1. do 20. ožujka. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali