STALI U OBRANU KAŽNJENE LIJEČNICE: / 'Ovo je apsolutni poraz tzv. pravne države i dokaz da je sustav maćeha zdravstvenom radniku'

13.8.2019.
12:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Liječnica 35-godišnjeg Ozrena M., koji je 11. srpnja pod utjecajem opijata skrivio stravičnu prometnu nesreću na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni, pritom teško ozlijedivši tročlanu obitelj, dobila je nalog za pretres ordinacije, a potom i kaznu od 5000 kuna, jer nije policiji prijavila promjenu zdravstvenog stanja svog pacijenta. Osumnjičeni za nesreću još nije procesuiran, pa je Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) oštro kritizirala postupke policije i pravosuđa u ovom slučaju.

"Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego, slobodno možemo kazati, maćeha zdravstvenom radniku", stoji na početku priopćenja HUZMP-a.

Tromost u zaštiti liječnika i pacijenata

Iz udruge tvrde kako im je neobjašnjiva brzina u sankcioniranju liječnice, ali i tromost u sankcioniraju prekršajnih i kaznenih djela protiv liječnika i pacijenata. Smatraju kako je ustavna kategorija zdravstvene zaaštite, zbog ovakvog postupanja samo floskula. Mišljenja su kako u Hrvatskoj uskoro više neće biti zdravstvenih radnika koji će s entuzijazmom raditi svoj posao. Upozoravaju i na pogrešno tumačenje odredbe članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je predviđeno da je liječnik opće prakse dužan prijaviti policiji promjenu zdravstvenog stanja svog pacijenta, odnosno vozača.

"Začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje istih tih tijela odredbi drugih relevantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji su ovakvim postupanjem policije i suda apsolutno bile neprimijenjene i slobodni smo naznačiti i prekršene. Od instituta pretrage liječničke ordinacije koja se smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanjima medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali već prije znati policijski službenici i bez posebnih specijalnih naknadnih tzv. dojava i obavijesti od strane kažnjenog liječnika", stoji u priopćenju.

Maćehinski odnos

Smatraju da se kontinuiranim diskreditiranjem sustava uvlači strah u zdravstvene radnike, pogotovo od drugih tijela koja su ih dužna štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti. Apeliraju na cjelokupni sustav da "prestane biti maćeha zdravstvenom radniku" te da omoguće normalan rad na dobrobit pacijenata i građana Hrvatske. Dodaju kako bi u tom procesu ključnu ulogu trebala imati nadležna strukovna udruženja, komore i profesionalne udruge.

"Zajedničkim djelovanjem predmetnih asocijacija sustavu državne vlasti se može pokazati da zdravstveni radnik i zdravstvena djelatnost moraju imati posebno mjesto u društvenom poretku te da institucije državne vlasti moraju konačno percipirati zdravstvenog radnika kao posebnu vrijednost i jednog od temeljnih stupova društva i države", zaključuju iz HUZMP-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali