Kad će napokon stajanje u redovima za dokumente postati prošlost

Usvoji li se predloženi zakon i ako on zaživi, to će biti jedna od najvećih i najvažnijih reformi sadašnje vlade. Iako je bilo najavljivano da će projekt e-Građani krenuti s početkom 2014. godine, projekt kasni, ali nazire se njegov početak.

Država je konačno odlučila uvesti osobne korisničke informatičke pretnice za građane što će pojednostavniti, pojeftiniti i ubrzati komunikaciju građana s državnim tijelima. Na javnoj je raspravi do 19. siječnja Prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi, a uređenje te infrastrukture, odnosno stvaranje jedinstvenog sustava za uspostavu i upravljanje javnim registrima, preduvjet je za uvođenje sustava osobnog korisničkog pretinca za građane, odnosno sustava e-Građani, piše Novi list. Ministrica Milanka Opačić nedavno je najavila da bi projekt trebao krenuti do proljeća.

Ideja zakona vrlo je jednostavna: omogućiti korištenje i prebacivanje podataka iz registara kako bi država građanima ponudila e-usluge.

U osnovi to je nešto što već poodavno postoji u bankarstvu gdje građani putem interneta svakodnevno prebacuju stotine milijune kuna. No, da bi se ostvario projekt e-Građani potrebno je urediti sustav javnih registara, odnosno razviti informacijsku infrastrukturu.

I građanima i državi sustav bi štedio i vrijeme i novac. Jedino bi na gubitku bila pošta. Prema nekim procjenama država godišnje na poštanske usluge arti-201304251128006 i to za slanje rješenja, zahtjeva za dodatnom dokumentacjom i drugih dokumenata.

Usvoji li se predloženi zakon i ako on zaživi, to će biti jedna od najvećih i najvažnijih reformi sadašnje vlade. U roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona svi registri morali bi se uskladiti sa zakonom, sva tijela javnog sektora koja evidencije ne vode u elektroničkom obliku morat će ih prebaciti u elektronički oblik, a nakon toga bi stajanje u mnogim redovima, da bi se primjerice prijavilo rođeno dijete, postalo prošlost.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Stajanje-u-redovima-za-dokumente-postaje-proslost

Povratak na Net.hr