„Srbija je vojno jača na Kosovu, ali neće u rat“

Tomislav Nikolić tvrdi da su Albanci nezadovoljni sporazumom, pa ne pristaju na implementaciju

8.5.2013.
22:08

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu danas prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi sporazum o normalizaciji odnosa.

- Danas nismo dogovorili implementaciju, jer Albanci tvrde da nije dobar sporazum. Danas su razgovori prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi taj sporazum - rekao je večeras Nikolić za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, u emisiji Svedok na RTS-u, da "mi, Srbi, treba najpre da se dogovorimo sa Srbima, i da oni treba da znaju da nisu na cedilu".

- Srbija je bila obmanuta ili SR Jugoslavija, zato što je verovala da se konflikt zamrzava, da stanje ostaje kakvo jeste u međunarodnim odnosima... U odnosima prema Rezoluciji 1244, pa ja bih bio spreman i da čekamo ako bi nam garantovali da to bude zamrznuto, ali sve se radi da, ne samo Kosovo postane nezavisno, već da Kosovo postane i članica međunarodnih institucija... I zbog toga nama vreme curi kroz prste...Ono što smo mogli 2000. nismo mogli 2010. - kazao je Nikolić.

Srbija je vojno jača od onoga što ima NATO na Kosovu i Albanci na Kosovu, i može da odbrani Srbe na KiM od nekog pogrona, ali postavlja se pitanje da li bi tada ušli u rat sa NATO, rekao je predsednik Nikolić uz napomenu da Srbija ne može protiv NATO-a, a da je on uvek protiv rata.

- Srbija nikog neće da napadne, Srbija nikog neće da ugrozi, sve dok može da razgovara, ali Srbija ne bi mogla da gleda događaje od pre godinu dana - izjavio je Nikolić.

On je rekao da nikad neće moći da prizna nezavisnost Kosova i da će se "dok god postoji i jedan prijatelj u svetu, da će mu se obraćati".

Nikolić je rekao i da Srbi moraju međusobno da se dogovore o primeni sporazuma, kao i da Srbi s Kosova i Metohije nisu ostavljeni na cedilu i da nisu prepušteni sami sebi.

Govoreći o situaciji u Srbiji, predsednik je naveo da je zemlja "pred potpuno novim izazovom i konceptom" kako vlada treba da vlada i kako on treba da se ponaša, prenosi Beta.

- Takvi dogovori nas čekaju možda i do kraja meseca - dodao je Nikolić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali