„Srbija bi mogla da pretekne Crnu Goru u evrointegracijama“

Kacin ocenio da nam postizanje sporazuma sa Kosovom daje prednost

3.5.2013.
11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvestilac EP Jelko Kacin ocenio je da bi Srbija, ukoliko uskoro dobije datum pregovora sa EU, mogla da pretekle Crnu Goru u nekim pregovaračkim poglavljima.

Crna Gora se do sada osećala ugodno kao vodeća zemlja u regionu u procesu evrointegracija, pošto je prethodno Hrvatska praktično već završila proces. Sporazumom Srbije i Kosova deblokirana je dosadašnja kočnica na evropskom putu Srbije, pa se pojavljuje konkurencija, kazao je Kacin, prenosi Tanjug.

Kacin je listu Pobjeda rekao da se ogromne promene u Srbiji temelje na realnoj proceni da nijedna vlast u toj državi ne može preživeti, ako ne stvori pretpostavke bolje ekonomske budućnosti.

- Srbiju u budućnosti vidim kako razvija prijateljske i praktične odnose sa Kosovom i koja razvija preko potrebnu saobraćajnu infrastrukturu, kako bi svim građanima regiona mogli obezbediti slobodno kretanje u realnom vremenu - naveo je on.

Lekić žrtva

Govoreći o političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon predsedničkih izbora, Kacin je kazao da ima utisak da je Miodrag Lekić žrtva političkih igara pojedinaca iz njegovog izbornog štaba.

On smatra da je Lekićev Izborni štab bio pozitivno iznenađen rezultatom koji su postigli na predsedničkim izborima, ali su, s druge strane, bili strašno razočarani, jer im je nedostajalo malo za pobedu.

Prema njegovim rečima, Lekić je kao individualac kredibilna ličnost, ali da se našao u nekom okruženju u kojem je, u jednom momentu, postao talac i jednostavno ne može da igra aktivniju ulogu, jer su ga omeđili u okvir bojkota i samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poglavlje o korupciji daleko od zrelog

Evropska komisija (EK) je u komentarima na Nacrt akcionog plana Crne Gore za pregovaračko poglavlje 23. koje se odnosi na borbu protiv korupcije zatražila da se tekst ponovo napiše, ocenjujući da je njegov kvalitet daleko od zrelog, prenosi list Dan.

Taj podgorički list u današnjem broju objavio je komentare EK o Nacrtu akcionog plana za poglavlje koje se tiče korupcije, u kojima se navodi da je većina mera koje predlaže crnogorska Vlada formulisana na veoma uopšten i neodređen način.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali