Play ponuda

SPREMNOST CIVILNE ZAŠTITE PRIJE NEPUNE DVIJE GODINE OCIJENJENA NISKOM: / 'Nisu u stanju kvalitetno reagirati u slučaju katastrofe'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Pri tome je spremnost civilne zaštite u preventivnom djelovanju ocijenjena niskom, dok je reakcija na katastrofe ipak bolja pa je za to dobila zbirnu ocjenu visoke spremnosti

12.1.2021.
9:41
Marko Prpić/PIXSELL
Play ponuda

Civilna zaštita nije spremna kvalitetno reagirati u slučaju katastrofe, zaključilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u svom izvješću za 2019. godinu, piše u utorak Večernji list.

Točnije, procijenjena spremnost cjelovitog sustava Civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska, navodi dnevnik.

Posebno je apostrofirano stanje spremnosti postrojbi Civilne zaštite na razinama općina i gradova, koje je na granici zadovoljavajućeg. Lokalne postrojbe Civilne zaštite zbog niske spremnosti svojih operativnih kapaciteta dobile su ujedno najnižu ocjenu.

Tako su ocijenjeni i povjerenici Civilne zaštite, njih više od pet tisuća, koje imenuju gradovi i općine. Najspremnije su u reagiranju na katastrofu redovite snage udruga građana – Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja te redovite, gotove snage pravnih osoba.

Loše preventivno djelovanje

Procijenjena spremnost cjelovitog sustava civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska – to je zaključak iz MUP-ova dokumenta Procjena rizika od katastrofa za RH, izrađenog 2019.

Pri tome je spremnost civilne zaštite u preventivnom djelovanju ocijenjena niskom, dok je reakcija na katastrofe ipak bolja pa je za to dobila zbirnu ocjenu visoke spremnosti.

Najniže su ocjene pak dobile postrojbe civilne zaštite, opće i specijalističke postrojbe jedinica lokalne i područne samouprave (JLPS) za svoje operativne kapacitete – vrlo niska spremnost operativnih kapaciteta, donosi Večernji list.

Play ponuda
Play ponuda