Spremaju tužbu jer im je propalo uloženih 100.000 kn

28.12.2011.
10:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dio ovršitelja zbog odgode primjene zakona sprema ustavnu tužbu kojom će nastojati isposlovati naknadu štete od države ili srušiti odgodu. Naime, Draženom Bošnjakovićemoko 70 imenovanih javnih ovršitelja položilo je već ispit za tu dužnost i položilo prisegu pred bivšim ministrom pravosuđa , očekujući da će 1. siječnja početi raditi. Uvjeti koje su morali ispuniti vrlo su strogi i svaki od ovršitelja uložio je između 50.000 i 100.000 kuna u uređenje poslovnog prostora za tu djelatnost. Prostor od najmanje 55 četvornih morao je imati uređen prilaz za invalide, sef, a zgrada mora imati lift ako ima više od dva kata, piše Vjesnik.

No, najveći je problem što je dio javnih ovršitelja dao otkaz na svojim dosadašnjim radnim mjestima, a među njima ima sudaca, državnih odvjetnika, zaposlenika velikih tvrtki – i sad su završili na Zavodu za zapošljavanje, dok su neki ipak bili oprezniji i nastavili raditi, primjerice, kao odvjetnici i u drugim zanimanjima. Jedna ovršiteljica doživjela je srčani udar kad je čula da od novog posla zasad neće biti ništa.

Zbog odgode niz apsurda

Zbog svega toga ovršitelji su ljuti i zabrinuti jer ne znaju hoće li zakon opstati i u kojem obliku. Javni ovršitelj iz Velike Gorice Vedran Vidmar očekuje da će nesporazume u vezi s javnoovršiteljskom službom riješiti s novim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. No, neki od ovršitelja spremni su i na podizanje ustavne tužbe.

Inače, Sabor je izglasavajući odgodu primjene Zakona o javnim ovršiteljima zaboravio promijeniti i odredbu zakona po kojoj sudovi od 1. siječnja 2012. više nisu nadležni za ovrhe, pa se do srpnja ne može pokrenuti nikakva ovrha jer za nju zasad nitko nije mjerodavan. Apsurdno je i da je upravo u vrijeme kad je Sabor ovih dana izglasao odgodu, inspekcija Ministarstva pravosuđa obilazila ovršitelje da vide udovoljavaju li njihovi poslovni prostori propisanim uvjetima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali