STRUČNJAK ZNA

SPAS IZ FINANCIJSKOG PAKLA: Kreditni specijalist otkrio kako štedjeti i u kojoj valuti uzeti kredit

Kreditni specijalist Vjeko Peretić za Dnevnik Nove TV otkrio je kako štedjeti te u kojoj valuti je pametno uzimati kredite. Također je objasnio zašto pada broj štediša te štednji u bankama.

‘Zato što ona najklasičnija oročena štednja, koju Hrvati najviše vole, više nije atraktivna. Više ne možete staviti svoj novac sa strane i očekivati kamatu od 3 do 4 posto i ništa ne raditi. Sada su kamate ispod jedan posto i još na to država će vam uzeti porez i prirez, tako da to više nije isplativo.

Uvijek se isplati štedjeti

Peretić tvrdi da se uvijek isplati štedjeti, bez obzira na kamate i okolnosti.

‘Uvijek se isplati štedjeti. Nije pitanje isplati li se štedjeti, nego kako i što očekujemo do te štednje. Uvijek se isplati štedjeti. Tu smo malo tradicionalno loši, financijski dosta nepismeni i taj dio moramo poboljšati’, objasnio je.

Evo kako je najpametnije štedjeti.

‘Ako gledamo dugoročno, uvijek predlažem da je dobra kombinacija mirovinske štednje s dobrim životnim osiguranjem koje pokriva neke teške bolesti, kao konkretan primjer. Ali moramo znati što, koliko i na koliko dugo i onda ćemo se lakše odlučiti uz malu pomoć specijalista.’

Što se tiče valuta, kune i euri su najpopularniji, kaže Peretić.

Krediti u kunama sve traženiji

‘Kuna ili euro su najpopularniji. Po statistici vidimo da je sve više kuna. Uvijek si uračunajte je li visina kunske kamate koja je veća od eura, je li ona planirana devalvacija ili smanjenje kune može nadomjestiti razliku između kunske i eurokamate. Uglavnom to nadomješćujete tako da možete dobro štedjeti u kunama, a možete i u eurima’, rekao je.

Postoje i alternative štednji.

‘Trenutačno su aktualna prebacivanja novca iz banaka u osiguravajuća društva iz dva razloga. Tamo nema poreza i prireza, životno ste osigurani i očekuju se malo bolji prinosi nego na ovim oročenim štednjama’, kaže Peretić.

Kuna se nametnula kao glavna valuta u stambenom kreditiranju, a kreditni savjetnik objasnio je zašto je to tako.

Hrvati su većinom financijski nepismeni

‘Jer su Hrvati poučeni lošim momentima iz prošlih godina kojima smo bili svjedoci zapravo počeli tražiti tu kunu. S druge strane, banke su jako likvidne i imaju. Osim toga, dogodilo se da nije bilo potražnje za kreditima. Kad to sve skupa spojite u jedan komplet, banke su morale ponuditi povoljnije kredite u kunama i to se sada može dobiti mnogo povoljnije nego do prije koju godinu’, kaže Peretić.

Njegov je savjet – uzmite kredit u kunama.

‘Apsolutno u kunama. Držite se onog pravila – u valuti u kojoj dobivate plaću u toj valuti uzimajte kredit. To je klasično zlatno pravilo’, zaključio je.

Povratak na Net.hr