ŠOPING MEKA ZA HRVATE: / Kupuje se sve, lijekovi jeftini i bez recepta, detaljan liječnički pregled 300 kuna, ljudi se odlaze i ošišati

Premda je promet pao, šoping Dalmatinaca u Hercegovini i dalje funkcionira

21.7.2020.
7:00
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uslijed koronakrize i zatvaranja granica prepolovio se šoping hrvatskih građana u BiH. Od sredine lipnja, ipak, kako je BiH dopustila ulazak s osobnom iskaznicom bez obveze samoizolacije, krenuo je promet u trgovinama i benzinskim crpkama u Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija.

Neke benzinske i trgovine ipak nisu preživjele koronakrizu, poput benzinske crpke u Doljanima koja se dvadesetak godina nalazi između graničnih prijelaza Hrvatske i BiH. Sada je ta benzinska zatvorila vrata i čeka bolje dane.

Trgovine mješovitom robom uz granicu su jedva preživjele dočekavši kupce iz Hrvatske. Imoćani tako često prelaze granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji i kupuju u Posušju. Dubrovčani preko Ivanjice idu u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški, a Neretvani idu prema Čapljini i Mostaru. U Hercegovini se osim kupnje robe široke potrošnje odlazi i na liječničke preglede - za tristotinjak kuna može se napraviti kompletan kardiološki pregled, ultrazvuk srca i ergometrija.

Dalmatinci su stalne mušterije

"Dalmatinci su naše stalne mušterije. Kod nas uglavnom kupuju pivo i suhomesnate proizvode, zatim sir i konzervirane proizvode onih proizvođača koji se ne mogu naći u hrvatskim trgovinama", kažu za Slobodnu u jednom trgovačkom centru blizu granice.

Nakon koronakrize broj kupaca iz Hrvatske je značajno pao, ali je promet živnuo unatrag mjesec dana. Kupuju se i lijekovi, posebno oni koji se kod nas ne mogu nabaviti bez recepta. U Hercegovini su jeftini i kupuju se bez problema. Primjerice, sprejevi za nos, analgetici, paracetamol i ibuprofen su tridesetak posto jeftiniji.

Hrvati odlaze u BiH i kod automehaničara ili po nove dijelove za automobile. Cigarete su također česta roba, na jednoj šteki se uštedi i do 50 kuna, kao i na spremniku eurosupera 95. Na kilogramu rezanog duhana za motanje uštedi se i do 60 kuna, a značajno su jeftiniji i pivo, mineralna...

Model uzdrman, ali i dalje živ

U Hercegovini se organiziraju i svadbe, pa čak i ide kod frizera - frizura je jeftinija 30 posto u odnosu na Dalmaciju. Svadbe su ipak nešto kompleksnije u doba korone s obzirom na prelazak gostiju preko granice. Dalmatince u Hercegovinu privlači i povrat PDV-a prilikom povratka na granicu - jedini je uvjet da kupljena roba mora izaći iz BiH.

Kad se završi s kupnjom i plati na blagajni, hrvatskim državljanima se ispunjavaju obrasci s kojima idu na granicu. Tamo im carinici pregledavaju robu i ovjeravaju obrasce, a oni kod prodavača moraju doći u roku od tri mjeseca kako bi dobili povrat od 17 posto PDV-a, pojasnili su trgovci za Slobodnu Dalmaciju.

Statistika kaže kako je pandemija koronavirusa prepolovila potrošnju stranih državljana u BiH, od čega se većina odnosi upravo na šoping u pograničnim područjima. Pa ipak, ovaj je model i dalje itekako živ.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali