SPORNA PRIČA / Slobodna Dalmacija se javno ispričala zbog članka o psihologinji sumnjive prošlosti: 'Taj način nije bio dobra odluka'

Glavna urednica Slobodne Dalmacije, Sandra Lapenda ispričala se javnosti zbog članka o ženi koja je nekoć bila prostitutka, ali se zaposlila kao psihologinja

4.9.2021.
17:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slobodna Dalmacija prije nekoliko je dana objavila članak o ženi koja je nekad bila prostitutka, da bi potom završila studij psihologije i zaposlila se u Centru za socijalnu skrb u jednom dalmatinskom gradu. Ta vijest je izazvala žestoke reakcije u javnosti, jer je autor članka u nekoliko navrata problematizirao činjenicu da se zaposlena u sustavu socijalne skrbi nekoć bavila prostitucijom.

Objavili još jedan sličan članak

Stoga je gotovo 300 psihologa zatražilo javnu ispriku Slobodne Dalmacije zbog članka koji se na senzacionalistički način bavi nečijom prošlošću. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također je reagirala, a Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je ostavku cijelog uredništva Slobodne Dalmacije.

Čak i pod salvom kritika, objavili su članak u kojem izjednačavaju prostitutke s pedofilima i nasilnicima. Tako se barem može iščitati iz naslova: "Nakaradna zakonska rješenja kojima se regulira tko se može zaposliti u sustavu: u socijalnoj skrbi posao mogu dobiti osuđivani pedofili i nasilnici".

Javna isprika glavne urednice

Sve je to nagnalo glavnu urednicu Sandru Lapendu da se javno ispriča u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti:

"S iskrenim i punim poštovanjem prema javnosti, kolegicama i kolegama, a zbog neprimjerene prezentacije teme o ženi, bivšoj prostitutki zaposlenoj u jednom od Centara za socijalnu skrb, objavljene 2. rujna 2021. u Slobodnoj Dalmaciji, kojom smo htjeli upozoriti na još jednu od mnogih manjkavosti sustava socijalne zaštite, osobno se i profesionalno ispričavam svima koje je naš način prezentacije teme povrijedio.

Cijenim mišljenje kolega novinara i urednika te zahvaljujem svima koji su konstruktivno i argumentirano reagirali na objave, a mi uviđamo post festum da način na koji je to urađeno nije bila dobra odluka nas kao uredništva Slobodne Dalmacije te smo delikatnoj temi trebali pristupiti primjerenije nego što smo to u ovome slučaju napravili".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali