CRVENO MESO VODI DO RAKA?

SLANINA ILI SALAMA? Hrvatski liječnik odgovorio na nedoumice koje je izazvalo šokantno istraživanje

Crveno meso ne smije se jesti u pretjeranim količinama, a nezdravo je ono koje je puno aditiva. Tvrdi to dr. Leonard Patrilj iz KB Dubrava komentirajući izvješće WHO-a po kojem zbog kobasica, šunke i slanine možete dobiti rak. Dr. Patrilj pritom ističe da mjesta za paniku nema.

Mi smo neumjereni u svemu. Crveno meso treba jesti, ali umjereno. Samo mali je to dio odgovora dr. Leonarda Patrilja iz KB Dubrava, koji je gostujući na Novoj TV pojasnio posljednje šokantno izvješće Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja tvrdi da su prerađevine crvenog mesa kancerogene te da mogu izazvati rak. Nemalo je to uznemirilo Hrvate kojima su kobasice, slanina i ostali domaći suhomesnati proizvodi itekako bliski.

No, dr. Patrilj tvrdi da je riječ samo o jednoj od mnogih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije kojih se Hrvati ionako mahom ne drže. Ipak, strahovati trebamo, samo zato što smo neumjereni. Na pitanje koja bi to onda bila prava mjera u prehrani dr. Patrilj odgovara: “Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je to negdje oko pola kile crvenog mesa tjedno, što i nije tako mala količina kad to pogledate. Kad gledate kako su ljudi nekada jeli, onda to i nije tako mala količina, ali mi smo navikli na puno veće količine. Opustili smo se i zato smo takvi kakvi jesmo. Ali ni WHO nije apsolutno sigurna u to je li crveno meso opasno ili nije opasno, zato što karcinom debelog crijeva nastaje iz nekoliko faktora. Jedan od najvažnijih je svakako prehrana, drugi je debljina, odnosno pretilost, a treći je faktor fizičko kretanje.”

“Čim se dodaju aditivi, upitno je koliko je nešto zdravo”

Prema riječima tog stručnjaka alkoholu i cigaretama zaista mjesto jest na kobnoj listi WHO-a, međutim crveno meso ondje se može naći isključivo zbog pretjeranih količina i to “ono koje ima nezamislive količine aditiva.

“Danas vi nemate procesuiranog mesa koje nema pojačivača okusa, u kojem nemate pojačivača boje. Dakle, mi ničim više nismo zadovoljni. Mi želimo da crveno meso bude još crvenije, da bude još trajnije, da sve bude na neki način umjetno, a čim je nešto umjetno, čim je nešto dodavano, onda je vrlo upitno koliko je to zdravo”, kaže dr. Patrilj ističući da ipak nema mjesta panici.

Tako i na pitanje voditelja Dnevnika Nove TV – slanina ili salama – spremno odgovara: “I jedno i drugo ako je iz dobrog izvora, ako je bez aditiva, bez pojačivača okusa, ako je životinja uzgajana u nazovimo to prirodnim uvjetima”.

ZABRINJAVAJUĆE IZVJEŠĆE: Slanina, šunka i kobasice mogu izazvati rak, štetne su kao i cigarete

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr