SKUPE POLITIČKE IGRE: / Novi izbori nose gubitak od tri milijarde kuna?

14.5.2016.
15:23
PIXSELL, Patrik Macek
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

24sata pišu kako bi se u tom slučaju prije svega zaustavili svi natječaji javne uprave, isplata raznih poticaja, radovi na EU projektima, javna poduzeća bi čekala novu vlast za investicije... Ne bi bilo ništa ni od ambicioznog plana ove Vlade o smanjenju duga niti o konačnom smanjenju poreza i parafiskalnih nameta.

Tako bi pao u vodu i cilj premijera Tihomira Oreškovića da smanji javni dug za 500 milijuna kuna, a time poboljša rejting kreditnih agencija kako bismo uštedjeli na kamatama za kredite. Hrvatski rejting inače je dvije razine ispod granice "smeća", i to kod sve tri međunarodne agencije. A iz sve tri poručili su nam da u idućim procjenama imamo negativne izglede.

Muke s političkom nestabilnosti u državi

Moody’s je još u ožujku upozorio na nestabilnost vlasti u Hrvatskoj te istaknuli da ona ugrožava nužne reforme. Kao rizični faktor naveli su čak političko neiskustvo aktualnog premijera.

Tako bismo u slučaju da Vlada padne nastavili plaćati jedne od viših kamata u EU, a od Oreškovićeve najave o uštedama ne bi bilo ništa.Kako se moramo zaduživati do kraja godine 17 milijardi kuna, a onda i početkom sljedeće, po premijerovoj računici, otišle bi barem te tri milijarde kuna u vjetar.

I glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić upozorava da je politička nestabilnost štetna za državu. "Investitori koji nam posuđuju novac svakako bi izrazili određenu skepsu prema zemlji u slučaju nastavka političke nestabilnosti i izbora. Naše gospodarstvo treba fiskalnu konsolidaciju, poboljšanje klime, reforme velikih sektora poput zdravstva... Sve to nije moguće provesti dok traje politička nestabilnost. To negativno utječe i na gospodarski rast iako su poduzetnici pokazali žilavost", kaže Šantić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali