Play ponuda

ŠKARE OŽBOLT ODBACUJE OPTUŽBE: / 'Nisam plagirala program Mosta, stranica mi je hakirana i nedopušteno mijenjana'

Image
7.3.2021.
12:39
Play ponuda

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt ponovno je u nedjelju odbacila optužbe za plagiranje izbornog programa te ustvrdila da je njezina službena web stranica hakirana i nedopušteno mijenjana jer smeta drugim kandidatima u kampanji za lokalne izbore.

Izvršene su izmjene kako bi mi se naštetilo u kampanji jer sam počela biti faktor smetnje svima, objasnila je Škare Ožbolt nakon što je Jutarnji list u subotu je objavio da je plagirala izborni program Mosta i njihova kandidata na izborima za zagrebačkoga gradonačelnika 2017. Marka Sladoljeva.

Navodi da je forenzičkom istragom utvrđen neovlašteni pristup njezinim službenim internetskim stranicama, da njezin Program za razvoj Zagreba nema nikakve sličnosti sa programom Mosta iz 2017. godine te da će sve prijaviti Državnom odvjetništvu. "Neovlaštenim pristupom pojedini dijelovi naših rješenja su mijenjani tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši", ističe u priopćenju.

Image
VESNA ŠKARE OŽBOLT DEMANTIRALA TVRDNJE O PLAGIJATU: /

'Moj je program potpuno originalno djelo'

Image
VESNA ŠKARE OŽBOLT DEMANTIRALA TVRDNJE O PLAGIJATU: /

'Moj je program potpuno originalno djelo'

'Istraživanje se nastavlja'

Program za razvoj Zagreba, na koji je iznimno ponosna, nije mogao biti naknadno mijenjan jer se nalazi na službenoj stranici u PDF formatu dostupnom samo za čitanje. "Moj program je u potpunosti originalno djelo mog tima, suradnika - docenata i doktora znanosti i mene. Stoga pod punom moralnom i kaznenom odgovornošću tvrdim da su iznesene optužbe da se radi o plagijatu programa Mosta iz 2017. godine neistinite", kaže Škare Ožbolt.

Dodaje da se forenzička istraga nastavlja, a nakon njezina završetka svi će se dokazni materijali uputiti Državnom odvjetništvu.

'Izborna utrka je nerijetko nepoštena'

Pristupilo se i procesu dodatne zaštite web stranice kako se ovakve stvari ne bi više ponavljale.

"Izborna utrka nerijetko je nepoštena i nedemokratska, a razvojem tehnologije samo postaje sofisticiranija. I dalje vjerujem da građanima našeg Grada trebaju pošteni ljudi sa ciljanim razvojnim programom i jasnom vizijom temeljenom na vrijednostima izvrsnosti, odgovornosti i humanosti. Prepreke ću savladati i pokazati kako iz bilo koje situacije mogu izaći bolja i poštenija", naglašava Škare Ožbolt.

Zaštitu od ovog i sličnih napada zatražit će, kaže, i sudskim putem.

Play ponuda
Play ponuda