PLENKOVIĆ O NOVOM REKORDU NOVOZARAŽENIH: / 'U najtežem smo trenutku epidemije. Ključno je da se svi pridržavaju mjera'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Andrej Plenković i njegovi ministri su po svim točkama odbili inicijativu oporbenih zastupnika u Saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću

12.11.2020.
9:42
Luka Stanzl/PIXSELL
Play logo

Na današnjem dnevnom redu Vlade iznešen je prijedlog Zakona o elektroničkim medijima koji se usklađuje s revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, posebno u digitalnom okruženju, a među ostalim, uređuje se pitanje odgovornosti za sadržaje koje generiraju korisnici na elektroničkim publikacijama, odnosno za komentare.

Vlada se uz to očitovala Hrvatskome saboru na prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, jer smatraju da je uvelike narušena njegova vjerodostojnost kao ministra u Vladi. Isto tako donešena je odluka o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija s koronavirusom

"Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije te je važno da se pridržavamo mjera koje daju rezultate. Stožer je donio ozbiljne mjere, mi smatramo da mogu biti i djelotvornije ako ih se građani pridržavaju. Nitko ne želi oštrije mjere i zatvaranje", započeo je Andrej Plenković.

Kaže kako prema naznakama koje vidimo danas će biti više od 3000 zaraženih, no više o detaljima će izvjestiti Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjih tjedan dana, u odnosu na tjedan dana prije, imamo samo 5,5% više zaraženih. To je ono što je bitno i ono što smo govorili da će ove mjere dovesti do smanjivanja brzine rasta zaraze i zato govorimo o stagnaciji. No, unatoč tome, moramo biti izrazito oprezni", kazao je i dodao: "Svojom disciplinom, potezima, ponašanjem - nošenjem maske, distancom... Možemo učiniti veliki doprinos", dodao je Plenković i naglasio kako je bitno i prozračivati prostor u ovo vrijeme kada se griju prostori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao kako se radi na pripremi Kolone sjećanja za idući tjedan u Vukovaru.

"Mi ćemo odlučiti tko će iz vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnji. Vjerujem da će 18. studeni biti obilježen dostojanstveno i u skladu s epidemiološkim mjerama", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se osvrnuo u uvodu i na usvajanje rebalansa budžeta, te odbijanje interpelacije o radu vlade, kao i na puštanje u javnost savjetovanja o uvođenju eura o nacionalnom planu zamjene kune eurom.

Željko Plazonić potvrdio je da su zabilježena 3082 slučaja zaraze. Koronavirusom je zaraženo 1400 zdravstvenih djelatnika, a 903 ih je u samoizolaciji. Trenutno u je bolnicama 1213 pacijenata koji boluju od koronavirusa, a otpušteno ih je 744.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna tajnica MUP-a Terezija Gras izvijestila je u četvrtak da su inspektori civilne zaštite od 5. do 10 studenoga proveli 27.167 nadzora provođenja epidemioloških mjera u poslovnim objektima te izdali 1126 upozorenja, ali i 24 prekršajna naloga u iznosu od 640.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o elektronički medijima

Ministrica Nina Koržinek Obuljen predstavila je Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i Nacrt prijedloga zakona o elektroničkim medijima.

"Prijedlog nacrta zakona o autorskom pravu i srodnim pravima predlaže se umjesto važećeg zakona iz 2003. godine koji je tokom godina doživio veliki broj izmjena. Konkretno ova sadašnja promjena i donošenje novog zakona, izravno je vezana uz usklađivanje s dvijema direktivama. O direktivi o autorskim i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i direktivi o utvrđivanju prava o ostvarivanju autorskog i srodnih prava koja se primjenjuje na određene internetske prijenose, reemitiranje televizijskih i radijskih programa", započela je ministrica Koržinek Obuljen.

Kaže kako se ovim zakonom postiže djelotvornija zaštita stvaratelja kreativnog, kulturnog i medijskog sadržaja na internetu te da se uvode iznimke i ograničenja autorskog i srodnih prava, prilagođavaju se digitalnom i prekograničnom okruženju, uvode se nove mjere za licenciranje za korištenje autorskih djela kako bi se osigurao širi pristup zaštićenim sadržajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđuju se pravila kojima se olakšava prekogranična distribucija radijskih i televizijskih programa. Te se uvodi mehanizam kojim se olakšava licenciranje koje uključuje reemitiranje programa iz drugih država članica kao i jasna pravila u situacijama prijenosa programskih signala putem takozvanog izravnog protoka", kazala je ministrica Koržinek Obuljen.

Posebno važnim smatra to što će se donošenjem predloženog zakona osigurati bolji položaj dionicima nacionalne kulturne i kreativne industrije. Predloženim zakonom osigurat će se jasni pravni okvir i olakšati korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava u digitalnoj i internetskoj nastavi.

"Uređuje se autorsko-pravno pitanje za potrebe audio vizualnih djela koja se nalaze u arhivi HRT-a, a koja su nastala prije 1990.godine. Što bi moglo dovesti do veće i dostupnosti kvalitetnog sadržaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi važan zakon je vezan uz usklađivanje u elektroničkim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažniji elementi ovog novog zakona o elektroničkim medijima odnose se na nove definicije audio-vizualnih medijskih usluga na nove načine definiranja mehanizama utvrđivanja nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga. Pružatelji medijskih usluga potiču se na aktivniju izradu planova kako bi njihove usluge bile pristupačnije osobama s invaliditetom. Uvodi se veća transparentnost u objavi podataka o vlasničkoj strukturi kao i na objavu podataka vezano uz izvore financiranja, a uvodi se i obveza da se sredstva za financir12 psoanje medija na državnoj ali i lokalnim razinama dodjeljuju putem javnog poziva", kazala je ministrica.

Donose se i brojne izmjene vezane uz oglašavanje.

"Preciznije se definiraju obveze pružatelja elektroničkih publikacija uključujući odgovornost nakladnika, sadržaje koje generiraju korisnici kao i nove odredbe vezano za usluge za razmjenu video zapisa", zaključila je Koržinek Obuljen. Prijedlog je upućen na prvo čitanje.

Članarine u turističkim zajednicama

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac govorila je o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Akcijskim planom koji je Vlada RH prihvatila prihvaćeno je smanjenje iznosa članarine za obveznike kako bi se unaprijedilo poslovno okrušenje i smanjili troškovi hrvatskih gospodarstvenika. To je jedan od ciljeva utvrđenih planom i programom Vlade Republike Hrvatske. Prijedlogom zakona u izmjenama i dopunama zakona o članarinama u turističkim zajednicama propisuje se daljnje smanjenje turističke članarine za 12 posto", kazala je ministrica.

Odbijena inicijativa oporbe, donesena odluka o sufinaciranju obilježavanja Dana sjećanja

Isto tako Andrej Plenković i njegovi ministri su po svim točkama odbili inicijativu oporbenih zastupnika u Saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, za kojega oporba smatra kako mu je vjerodostojnost kao ministra u Vladi narušena.

Ministar Darko Horvat predstavio je tada prijedlog odluke o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz fonda solidarnosti EU.

Izvijestio je da je iz Fonda solidarnosti Europske unije već isplaćeno 88,9 milijuna eura. Kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu preostalog dijela sredstava Europska komisija je 19. listopada uputila zahtjev Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenog dostavi ispunjene obrasce za korištenje sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela odluku o sufinaciranju obilježavanja Dana sjećanja u iznosu do 800 tisuća kuna, a novac je osiguran u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je pritom da je dan sjećanja na žrtvu Vukovar i Škabrnje ujedno i trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su život trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo