Play ponuda

SINDIKATI U LINIJSKOM AUTOBUSNOM PRIJEVOZU PLANIRAJU ŠTRAJK: / 'Situacija je neizdrživa, pritisnuti smo i diskriminirani'

Image
Foto: Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL
13.8.2019.
21:16
Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Play ponuda

Prije nekoliko dana su Sindikat prometa i veza hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske poslali novo otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću te ministrima gospodarstva, financija, obrazovanja te mora, prometa i infrastrukture, u kojem zahtijevaju koja se tiču uređivanje tržišta u javnom linijskom autobusnom prijevozu putnika te primjenu Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu koji je prošao e-savjetovanje i izmjene Kaznenog zakona kojima bi se omogućilo da vozači autobusa postanu službene osobe.

U tom pismu stoji kako će sindikati organizirati štrajk upozorenja 23. kolovoza, a ako se njihovi zahtjevi ni tada ne ispune, krenut će u opći štrajk 9. rujna.

Još je ranije, točnije 24. srpnja, Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika također poslala pismo premijeru Plenkoviću u kojem od njega traži sklapanje ugovora o javnim uslugama sa prijevoznicima te sastanak s premijerom najkasnije do 7. kolovoza.

Image
VOZAČI AUTOBUSA ZAPRIJETILI OBUSTAVOM PROMETA: /

Traže red; žale se da trpe nepravdu i nelojalnu konkurenciju

Image
VOZAČI AUTOBUSA ZAPRIJETILI OBUSTAVOM PROMETA: /

Traže red; žale se da trpe nepravdu i nelojalnu konkurenciju

Suočeni s nerentabilnošću

"Kao što i sami znate već godinama se suočavamo s nerentabilnošću naših linija, usred negativnih demografskih tijekova i rasta troškova. Godinama nam se obećavaju ugovori o javnim uslugama sukladno uredbi EU 1370/2007, te smo strpljivo, čekajući implementaciju iste, svjesno stvarali gubitke održavajući socijalni mir. Nažalost, ispada da su svi privatni prijevoznici koji su godinama održavali lokalne linije diskriminirani i da s njima nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama u odnosu na npr. HŽ putnički prijevoz ili druge gradske prijevoznike. Ne samo da smo diskriminirani u odnosu na ranije navedene, već smo diskriminirani i dovedeni u nepovoljan ekonomski položaj u odnosu na sve odgovarajuće prijevoznike koji djeluju na području Europske unije", stoji u pismu kojeg je potpisao predsjednik Udruge, Hrvoje Meštrović.

Meštrović je tada dodao kako će podržati zahtjeve sindikata te njihov prosvjede najavljene za početak školske godine. Upozorio je Vladu kako po Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu ugovori o javnim uslugama s autoprijevoznicima moraju biti potpisani najkasnije 30. studenog.

Zatvaranje tvrtki

No, s obzirom na to da nitko iz Vlade nije odgovorio na pismo Udruge, niti ih pozvao na traženi sastanak, Udruga se ponovno oglasila te zaprijetila zatvaranjem autoprijevozničkih tvrtki diljem Hrvatske i otpuštanjem radnika.

"Situacija u javnom linijskom prijevozu je neizdrživa, a mi smo pritisnuti teškom situacijom na terenu. Rješenje je da se hitno sklope ugovori o javnim uslugama sa prijevoznicima te da se time osiguraju radna mjesta i zadržavanje radnika, jer uskoro ćemo u suprotnome ostati bez radnika, linija, a na kraju i prijevoznika. Jedan od preduvjeta, a koji je već trebao biti ispunjen, jest da se donese Pravilnik o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, za koji je e-savjetovanje završilo 10. lipnja 2019., a koji još nije objavljen", upozoravaju u priopćenju iz Udruge javno linijskih prijevoznika.

Ponovno traže hitan sastanaka s Plenkovićem, kako bi se odredili uvjeti tih ugovora te napominju kako je svaka odgoda neprihvatljiva.

Play ponuda
Play ponuda