SINDIKATI POZVALI ZASTUPNIKE DA NE PODRŽE MIROVINSKU REFORMU: / Pripremaju inicijativu za referendum

Predstavnici triju sindikalnih središnjica pozvali su saborske zastupnike da ne podrže mirovinsku reformu

25.10.2018.
10:42
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas su uoči saborske rasprave o paketu zakona o mirovinskoj reformi, predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata, pozvali su saborske zastupnike da ne podrže predloženu mirovinsku reformu, izvještava N1.

Predstavnici sindikata su ispred zgrade Sabora dijelili zastupnicima pismo u kojemu su naveli primjedbe na predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Traže odustajanje od podizanja dobi za odlazak u mirovinu

Traže da da Vlada odustane od podizanja dobi za odlazak u starosnu i prijevremenu mirovinu te zakonski vrati dobnu granicu s predloženih 67 na 65, tj. 60 godina života. Neprihvatljiv im je prijedlog da se već od 2027. godine dob za odlazak u starosnu mirovinu dugogodišnjih osiguranika sa sadašnjih 60 poveća na 61 godinu.

"Najgore je što se podiže dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, i to u uvjetima u kojima radnici ne mogu raditi do 67 godina jer ih se poslodavci žele riješiti već s 55 godina", rekao je Darko Šeperić, iz inicijative 'Doživi mirovinu - I tebe se tiče'.

Planiraju referendum

Šeperić je rekao da također traže kažnjavanje novim porezima ili doprinosima poslodavaca koji šalju zaposlenike u prijevremene mirovine. Najavio je da je riječ tek o početku akcija te da pripremaju inicijativu za referendum.

"Ovo je tek početak naših akcija, pripremamo inicijativu za referendum i uskoro ćemo komunicirati javnosti referendumsko pitanje i pozvati građane da sami odluče o ovom pitanju jer ih se svih tiče", rekao je Šeperić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali