PROZVAO VLADU ZBOG PROPASTI IMUNOLOŠKOG: / 'Ako nam zdravlje nije prioritet, što onda jest?'

U Imunološkom zavodu (IMZ) koji već godinama propada naočigled sviju, zbog isteka roka propalo je 20.000 litara krvne plazme jer je zavod prije četiri godine izgubio dozvolu za njenu preradu.

31.8.2017.
23:24
PIXSELL / Wikimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog toga je ovih dana, a prije isteka svoga mandata, ostavku podnio v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda Bojan Benko. A zbog nebrige prema IMZ-u, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Željko Klaus zatražio je ostavku Gordane Mustač, predsjednice Upravnog vijeća IMZ-a, a ministra zdravstva Milana Kujundžića pozvao da je smijeni ako sama ne odluči otići, piše Novi list.

"Imunološki se skida s liste tvrtki od strateškog interesa"

Benko je bio četvrti ravnatelj koji je napustio IMZ u protekle dvije godine. U obrazloženju svoje ostavke istaknuo je kako nije imao podršku za provedbu svoga plana o dovršetku preustroja IMZ-a, djelomičnom pokretanju proizvodnje na postojećoj lokaciji i stručnom jačanju Zavoda. Upozorio je i na činjenicu da je prije njegovog preuzimanja mandata istekao rok trajanja više od 20.000 litara krvne plazme koja se mogla iskoristiti za proizvodnju lijekova, a Ministarstvo zdravstva nakon toga je uskratilo dozvolu za njenu već dogovorenu preradu, što je onemogućilo bilo kakvu upotrebu plazme pohranjene u IMZ-u.

U sindikatu EKN upozorili su da se ništa ne čini kako bi se spasile zalihe u ledenicama Imunološkog zavoda, prikupljene dobrovoljnim darivanjem krvi. ističu kako se zab to vrijeme predsjednica Upravnog vijeća bavi sporednim stvarima, a inicijativa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića se ignorira. Usto se, ističu sindikalisti EKN-a radi na tome da se Imunološki zavod skine s liste tvrtki od strateškog interesa i vrati na listu tvrtki od posebnog interesa.

Ako Vlada ne reagira, bit će sindikalnih akcija

"Na popisu tvrtki od strateškog interesa ima svega i svačega. Ako nam zdravlje nije strateški interes, što onda jest", upitao se sindikalist Klaus te pozvao premijera Andreja Plenkovića i resorne ministre da preispitaju namjero o skidanju IMZ-a s liste tvrtki od strateškog interesa.

Klaus smatra sramotnim što inicijativa Grada Zagreba, koji raspolaže novcem i objektima za novi pogon IMZ-a, stoji na čekanju. Ako Vlada uskoro ne reagira, tada će doći do sindikalnih akcija u kojima "neće sudjelovati samo tridesetak zaposlenica IMZ-a, već kompletno članstvo".

Novi list piše da je u srijedu, pred saborskim Istražnim povjerenstvom za IMZ, svjedočio akademik Vlatko Silobrčić koji je 1990-tih bio direktor tog zavoda, a potom i predsjednik Nadzornog odbora.

On je kazao kako ključni uzrok poslovne propasti IMZ-a vidi u neriješenom pitanju vlasništva. Na optužbu da je novac IMZ-a uz nepovoljne kamate uložio u štedionicu Pantovčak Guste Santinija, svog financijskog savjetnika, odgovorio je da je time želio IMZ-u osigurati dostupnost tog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali