Na mjestu nekadašnje tvornice elektroda i ferolegura, u Šibeniku bi trebalo osvanuti novo naselje - Batižele.

Imovinsko-pravne zavrzlame trajale su 22 godine, teren je trebalo ekološki sanirati, a sada ga je država odlučila staviti na raspolaganje gradu.

Nova stambena četvrt imat će sve sadržaje koji joj pripadaju, hotel s kongresnom dvoranom, zdravstvene sadržaje, produženu i uređenu plažu Banj. Gradnja bi trebala početi kroz dvije godine.

'Ne bi bilo okej da se ovo dalo nekome na upravljanje'

"Ja mislim da je izvrsna ideja. Sve je bolje od ovog ničega što je i zapušteno i zapravo izgleda sramno. Dakle, bilo kakav sadržaj, pogotovo nekakav kontrolirani gdje će biti svega za svakoga", rekla je Marina Šojić iz Šibenika za RTL Danas.

"Ne bi bilo ni korektno da se ovo sad dalo nekome na upravljanje i da tu bude samo jedan sadržaj. Naime, ovo apsolutno s ove strane grada bi trebalo jedan mješovit sadržaj gdje će svima biti udovoljeno u nekom kontekstu", izjavio je Tonči Mrša iz Šibenika.

Gola pustoš Batižela, područja nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, ali na atraktivnom položaju uz Kanal Sv. Ante najveći je prostorni resurs Grada Šibenika i najveća brownfield investicija u Hrvatskoj.

Osnovano i trgovačko društvo

"Govorimo o stotinama milijuna eura investicije u to područje. Ali, u ovom trenutku bi rekao da čak nije nije bitna niti najvažnija stvar investicije. Najbitnije je da se jedna crna točka, a to je zaista prava crna točka na području grada rješava", poručio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Uklonit će se i oko 50 tisuća kubičnih metara zaostalog otpadnog materijala.

"Sve ono što u ovom trenutku možemo pomoći gradu u osmišljavanju, odnosno realizaciji ovog projekta, stavit ćemo na raspolaganje. Uključivo i financijske obveze koje smo spremni preuzeti", rekao je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Osnovano je i trgovačko društvo u kojemu je većinski vlasnik Grad Šibenik, a manjinski država. Zadatak profesionalnog menadžmenta je što prije osmisliti cijelo novo naselje i pronaći strateškog partnera za izgradnju.