POLITIČKI POTRES

ŠEF ZAGREBAČKOG HDZ-a POTVRDIO DA RUŠE BANDIĆA! ‘Nećemo podržati proračun, realno je da će grad voditi povjerenik’

Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić i predsjednik Gradske skupštine, potvrdio je u razgovoru za 24sata da će teško podržati proračun Milana Bandića. Podsjetimo, ako padne proračun i ne izglasa se privremeno financiranje, Bandić gubi gradonačelničku fotelju, a grad će voditi povjerenik.

KRAJ BANDIĆEVE ERE POČINJE DANAS? HDZ mu okreće leđa, lokalne izbore neće dočekati kao zagrebački gradonačelnik

“Ovo je tek prvo čitanje proračuna, ali proračun nije razvojan. Ima još 20 dana, ali premalo je vremena da se nešto uspije ispraviti. Gradonačelnik se ni s kim od klubova nije konzultirao oko proračuna”, rekao je Mikulić.

Iako nije direktno htio potvrditi da će biti protiv proračuna, Mikulić je rekao da je on suprotan onome što su dogovorili prošle godine.

“Kada jednom narušite povjerenje, teško ga je ponovno vratiti. Neizglasavanje proračuna, zatim neizglasavanje privremenog financiranja i dolazak povjerenika na čelo grada je jedna od opcija. Ona je vrlo realna”, rekao je Mikulić. Dodao je da Bandić neće uspjeti kupiti ili nagovoriti njihove zastupnike da se predomisle.

“Mi ćemo biti vjerodostojni”, rekao je Mikulić.

Milan Bandić nije htio komentirati što će učiniti ako proračun ne prođe.

“Dat ću vam izjavu tek iza 20. prosinca”, kratko je poručio.

Za 24sata je iz više izvora i iz središnjice HDZ-a i gradskog HDZ-a potvrđeno da više neće podržavati Bandića. Bez njihove podrške, gradonačelnik nema dovoljno ruku za izglasati proračun. U slučaju da grad bude vodio povjerenik do izbora, Bandić neće moći raspolagati s više od sedam milijardi kuna.

Počela sjednica Skupštine

Prihvaćanjem dnevnog reda s 25 točaka, među kojima je i prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju, u četvrtak je počela sjednica zagrebačke Gradske skupštine.

Na početku zasjedanja je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) s govornice čestitao skupštinskom potpredsjedniku Davoru Bernardiću na izboru za predsjednika SDP-a, što su gradski zastupnici popratili pljeskom.

U tijeku je aktualni sat, a za postavljanje pitanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suradnicima u Gradskoj upravi prijavilo se 15 gradskih zastupnika.

Na skupštinskoj sjednici zastupnici će u prvom čitanju razmotriti prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu, koji je povećan za oko 155 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji te iznosi 7,3 milijarde kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju s još dodatnih 1,8 milijardi kuna. “Tako, kad se to zbroji, dobije se nešto više od devet milijardi kuna”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

Gradonačelnik Bandić u srijedu je poručio kako za prijedlog proračuna očekuje podršku svih gradskih zastupnika. Oni će, među ostalim, na skupštinskoj sjednici razmotriti i Bandićev prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba te njegov prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave, u kojemu se izdvajanje za mjesnu samoupravu povećava s pet na 15 posto gradskog proračuna. Pred gradskim zastupnicima bit će i gradonačelnikov prijedlog zaključka o namjeri sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr