OTPOR KLERIKALIZACIJI

SDP DOBIVA KONKURENCIJU: Radnička fronta sve aktivnija, najavljuju izlazak na lokalne izbore

Jedina samonikla stranka koja je ljevija od SDP-a, Radnička fronta u posljednje je vrijeme ojačala svoje efektne protestne akcije, a koja bi svojim angažmanom mogla postati ozbiljna konkurencija uzdrmanom SDP-u, piše Novi list.

Povjesničar Dragan Markovina nedavno je najavio osnivanje stranke. Temeljna načela nove socijaldemokratkse stranke trebala bi biti socijalna država skandinavskog tipa, detabuizacija samoupravljanja, skandinavizacija regije, otpor klerikalizaciji i naglasak na sekularizmu, obrazovanju i znanosti, konstantno prosvjećivanje protiv mržnje a za toleranciju i zeleno usmjeravanje društva .

Osim protestnih akcija iz Radničke fronte, pokrenuli su niz javnih tribina kako bi proširili dobar glas i pokušala širu javnost zainteresirati za ideje RF-a i, uopće, za politički angažma.

Markovina i aktivist za ljudska prava Zorana Pusića u srpnju su objavili Prijedlog za novu socijaldemokratsku politiku. Postoje dva moguća pristupa osnivanju nove stranke, prema jednom krizu u SDP-u treba iskoristiti za što brže pokretanje stranke, kako bi se popunio prostor na ljevici.

Dva moguća modela osnivanja stranke

Ako se sa osnivanjem stranke bude čekalo da SDP izabere novog predsjednika, a pogotovo ako on bude imao agresivniji nastup prema desnici, male su šanse za uspjeh nove stranke. Kratko vrijeme za organizaciju nedostatak je tog pristupa.

Drugi način je model šireg i temeljitog povezivanja, kako bi organizacija stasala s vremenom. Tim pristupom bi se pokušalo ujediniti mnoge malene, ali aktivne građanske inicijative.

Smatraju da bi postojeće razvedeno i snažno, lijevo usmjereno civilno društvo s vremenom moglo iznjedriti čvrstu političku organizaciju ukorijenjenu diljem zemlje. To je dugotrajan proces, a postoji i rizik da se organizacije civilnog društva kompromitiraju u politici.

Izlazak na lokalne izbore iduće godine

Prošlog tjedna nastao je i srednji put, koji bi mogao rezultirati izlaskom nove stranke na lokalne izbore u svibnju iduće godine. U idućim tjednima obilazit će se više gradova kako bi se testirao interes za takvim projektom, zatim bi zainteresirani trebali organizirati stranku.

Članovi stranke program za lokalne izbore izradili bi sami, prema specifičnosti vlastite sredine u kojima bi razrađivali spomenuta temeljna načela.

Radnička fronta za prošle je izbore razgovarala s političarima i stranakama na ljevici, ali nije dogovorila suradnju, zbog čega su odustali od izbora. No i dalje su otvoreni za suradnju.

“Suradnja ne bi bila moguća bez zauzimanja za samoupravljanje. U Hrvatskoj je previše liberala. Pusiću i Markovini vjerojemo i ljudski i moralno, ali ovdje je riječ o politici, a ne o tome tko je dobar čovjek”, rekao je za Novi list Marko Milošević iz RF-a.

Povratak na Net.hr