POSVAĐALI SE?

MOST IZNENADA PREKINUO PREGOVORE S HDZ-om?! ‘Samo su se ustali i otišli…’

Most je odjednom prekinuo pregovore s HDZ-om oko podrške Andreju Plenkoviću i stvaranja saborske većine, navodi Jutarnji list. Iz stranke Bože Petrova to demantiraju.

Kako je za Jutarnji list otkrio izvor iz HDZ-a, iz Mosta su samo rekli da pregovora neće biti do ponedjeljka. Članovi Mostovog pregovaračkog tima navodno su prije pola sata iznenada s HDZ-om prekinuli pregovore oko usklađivanja programske platforme. Pregovori su, po izvorima Jutarnjeg lista, prekinuti bez ikakvog obrazloženja s Mostove strane.

Iz Mosta su nešto kasnije oštro opovrgnuli napis na portalu Jutarnjeg lista te ocijenili da su takve informacije neistinite, netočne i zlonamjerne.

“Pregovori idu svojim uobičajenim tijekom i nastavljaju se idućeg tjedna”, doznaje Hina iz Mosta.  Prekid pregovora demantiraju i dužnosnici HDZ-a . Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je u četvrtak kako nije čuo ništa o prekidu pregovora HDZ-a i Mosta. Glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka potvrdio je da nije istina da su pregovori prekinuti te je izvijestio da se nastavljaju u ponedjeljak.

Još ujutro bili blizu dogovora

Nakon tri runde pregovora, čelnici stranaka Andrej Plenković i Božo Petrov rekli su kako su HDZ i Most blizu dogovora, kako smo već danas pisali. Iako se pričalo da će Mostu pripasti četiri ministarstva, a Boži Petrovu mjesto prvog potpredsjednika Vlade (jer mu nije odgovaralo da bude tek jedan od potpredsjednika), navodno je Petrov od Plenkovića iskamčio još jedno ministarstvo.

PLENKOVIĆU NIJE LAKO S NJIM PREGOVARATI: Petrov iskamčio ne četiri, već pet ministarstava?

‘Imat ćemo 76 potpisa’

U srijedu, nakon konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je rekao kako je uvjeren da će nakon još nekoliko dana pregovora njegova stranka imati više od 76 potpisa potrebnih za sastavljanje nove Vlade.

“Smatram kako dosadašnji razgovori HDZ-u – kao relativnom, ali uvjerljivom pobjedniku parlamentarnih izbora – daju prilično uvjerenje kako će nakon još nekoliko dana pregovora imati više od 76 potpisa potpore koji su, sukladno Ustavu RH, potrebni za sastavljanje nove Vlade”, kazao je Plenković novinarima nakon konzultacija kod predsjednice.

PREDSJEDNICA: ‘Za sada nitko nema potreban broj potpisa, prva sjednica Sabora 14. listopada’

S jasnim jamstvima kod predsjednice

Vezano uz spekulacije koje je nakon konzultacija iznio predsjednik HSS-a Krešo Beljak da HDZ neće niti donositi potpise predsjednici Republike već će tražiti potporu na temelju izjava predsjednika stranaka na konzultacijama, Plenković je odgovorio da HDZ radi sukladno Ustavu i žele da predsjednica Republike ima jasna jamstva koja se najbolje daju potpisom izabranih saborskih zastupnika i kojih mora biti više od 76.

“Ne želimo ostavljati bilo kakve dileme ili spekulacije jer nam to nije niti na kraj pameti”, naglasio je.

Povratak na Net.hr