SABO OPET ŽELI NA ČELO VUKOVARA: / Njegova gradonačelnička utrka Peđi Grbinu nije problem; 'On je naš, rehabilitiran je'

U vrhu SDP-a se neslužbeno može čuti kako je Sabina odluka da bude kandidat u Vukovaru dio svojevrsnog džentlmenskog dogovora između novog vodstva stranke i njega

3.12.2020.
9:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik i aktualni predsjednik Gradskog odbora SDP-a Vukovar, na predstojećim lokalnim izborima će ponovno krenuti u utrku za gradonačelnika tog slavonskog grada. Sabo je to potvrdio u srijedu na konferenciji za medije te rekao da će za desetak dana donijeti konačnu odluku.

"Razgovarali smo kao članovi Gradske organizacije i s obzirom na obavljene razgovore, a ne želeći ništa prejudicirati, mislim da ću prihvatiti kandidaturu za gradonačelnika. Najbliži mi suradnici sugeriraju da prihvatim kandidaturu. Ipak, treba znati da odluku donosi Gradski odbor stranke", rekao je Sabo.

Kako piše Večernji list, Sabo je upitan ima li podršku vrha stranke za kandidaturu na što je odgovorio da prema Statutu SDP-a, lokalne organizacije imaju autonomno pravo odlučivati na lokalnim tijelima. Na pitanje o svom odnosu s šefom stranke Peđom Grbinom, Sabo je komentirao: "Nema tu nikakvih problema. Dogovorili smo se sve, nema nikakvog rata".

Stranka neće raditi probleme Sabi ako ga lokalni SDP podrži?

Sabo je za gradonačelnika Vukovara izabran 2009. te je četiri godine kasnije opet dobio izbore. Na izvanrednim izborima, godinu dana kasnije, Sabo je izgubio jer mu predloženi gradski proračun nije prošao. U međuvremenu pravomoćno je osuđen pa je zbog pokušaja podmićivanja jedne gradske vijećnice osam mjeseci proveo iza rešetaka. Sabina presuda bila je glavni kamen spoticanja između Sabe i novoizabranog čelnika SDP-a Grbina.

Sabo je na unutarstranačkim izborima u SDP-u izabran za člana Predsjedništva te je tu dužnost prema dogovoru stavio u mirovanje kao i dužnost šefa SDP-a Vukovarsko-srijemske županije. Prema pisanju Večernjeg lista, u vrhu SDP-a se neslužbeno može čuti kako je Sabina odluka da bude kandidat u Vukovaru dio svojevrsnog džentlmenskog dogovora između novog vodstva stranke i njega. Čuje se da je do stavljanja dužnosti u mirovanje došlo nakon što mu je novo vodstvo obećalo da neće raspuštati SDP u Vukovaru ako oni Sabu predlože za gradonačelnika.

Dakle, ako Sabo dobije podršku vukovarskog SDP-a, stranka mu neće raditi probleme oko gradonačelničke kandidature. "Sabo je naš, uz to je i rehabilitiran čovjek. Zašto bismo mi raspuštali organizaciju i radili probleme ako ta ista organizacija želi upravo njega za kandidata", rekao je jučer jedan član vodstva SDP-a.

SDP: 'Pravo građana je da biraju Sabu'

U vrhu SDP-a smatraju da u Predsjedništvu nije moglo biti mjesta za Sabu jer bi tako štetio stranci. Međutim, u vodstvu stranke rezoniraju da je biti kandidat za gradonačelnika nešto skroz drugo, piše Večernji list. Smatraju da na lokalnim izborima biraju građani i ako se oni izjasne da ponovno žele Sabu na čelu Vukovara, onda je to njihovo pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ipak, neki smatraju kako Sabo na tim izborima ima šanse jer će na lokalnim izborima u Vukovaru snage ujediniti aktualni gradonačelnik Ivan Penava i HDZ-ov kandidat. To bi Sabi navodno moglo ići na ruku. Izvjesno je da će Sabo dobiti podršku svoje gradske organizacije, pogotovo jer nitko drugi osim njega iz SDP-a nije pokazao želju za gradonačelničkom kandidaturom u Vukovaru. Sabinu najavu komentirala je Biljana Gaća, članica vodstva SDP-a iz Vukovara koja smatra da je preuranjeno izašao s kandidaturom.

"Nemam komentara. Mogu samo kazati da Sabo preuranjeno izlazi s kandidaturom. Poštujem autonomiju organizacije i mislim da nitko ne bi trebao izlaziti s najavom kandidature prije nego što to odluči tijelo stranke", rekla je Gaća.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali