Play ponuda

S PROLJEĆEM STIGLA I MIŠJA GROZNICA: / Trideset planinara u bolnici, zarazili se na Medvednici

Image
6.4.2017.
22:23
Play ponuda

Većina se zarazila na Medvednici, koja je kao žarište virusa prepoznata 2012. godine kada je izbila prva epidemija, a moguće je da se nekolicina njih zarazila i na području Siska i Ivanić Grada, pišu 24 sata.

Sezona traje od proljeća do kraja listopada

"Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori. Mogućnost kontrole glodavaca u prirodi ne postoji", kazala je za 24 sata dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu gdje je od početka godine zbrinuto dvadesetak pacijenata s mišjom groznicom.

Ona ističe da sezona glodavaca traje od proljeća do kraja listopada, pa upozorava da treba biti oprezan priikom boravka u prirodi.

shimmer fallback
OPREZ! KRPELJI VREBAJU /

Nisu niti malo bezopasni, a evo kako ćete se zaštititi

shimmer fallback
OPREZ! KRPELJI VREBAJU /

Nisu niti malo bezopasni, a evo kako ćete se zaštititi

Virus se može lako prenijeti

"Treba izbjegavati aktivnosti u prirodi koje stvaraju prašinu, redovito prati ruke, sklanjati hranu izvan dosega glodavaca. Ako idete u vikendicu u kojoj dugo niste bili, prvo sve prozračite, a potom poprskajte dezinficijensom te prebrišite. Ni slučajno se ne smije mesti prašina na zaraženim mjestima jer tako možemo udahnuti virus", naglašava dr. Markotić.

Virus se može prenijeti nepsorednim kontaktom sa zaraženim glodavcem, udisanjem zraka zaraženog izlučevinama glodavaca ili konzumiranjem hrane koja je bila u dodiru s glodavcima.

Play ponuda
Play ponuda