'HRVAT JE KAO I JA'

ROJS PORUČUJE DODIKU: ‘Mile, sjeti se svojih djedova i pradjedova, odakle su došli u Banja Luku!’

Republika Srpska navodno je podigla kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, prenosi 24 sata.

Generali se terete za ratne zločine počinjene u operacijama ‘Maestral’ i ‘Južni potez’ iz rujna i listopada 1995. godine. Srpski mediji navode da su među njima i Ante Gotovina, Ante Kotromanović te Damir Krstičević, aktualni hrvatski ministar obrane.

‘JAVNOST ĆE SVE DOZNATI’: Generali iza zatvorenih vrata o uhićenjima časnika u Orašju

O ovim optužnicama protiv hrvatskih generala govorio je Ljubo Česić Rojs, umirovljeni hrvatski general, koji je i sam sudjelovao u spomenutim akcijama.

MINISTAR KRSTIČEVIĆ OTKAZAO PUT U SARAJEVO: ‘Odlaska u BiH se nisam bojao ni u ratu, ne bojim se ni sada’

Amerikanci su sve znali

“Ovo je sramota i politički obračun. Sve akcije su bile profesionalne i uspješne. Sada oni koji su izgubili u ratu i oni koji su izvršili agresiju na Hrvatsku i BiH dižu lažne optužnice. Od toga nema ništa. Ja se ne bojim ničega, osim svemogućeg Boga”, izjavio je Rojs.

U vezi samo vojne akcije, kao i oslobađanja Mrkonjić Grada, umirovljeni general kaže, “To je bio nastavak nakon oslobođenja Knina. Ništa se nije radilo, a da za to nije znala tadašnja američka administracija. Bila su dva sporazuma 1995. godine između Tuđmana i Izetbegovića, i temeljem tih sporazuma hrvatska i bosanska vojska spriječile su da se od Bihaća ne napravi nova Srebrenica. Tada smo, pri oslobođenju Mrkonjić grada, slušali Ratka Mladića koji je u panici zvao Slobodana Miloševića i koji je tada rekao: ‘Predsjedniče, pokušajte nešto političim sredstvima, ja ovo ne mogu spriječiti, narod bježi iz Banja Luke.'”

“Mi smo ratovali protiv vojske, a ne protiv civila. Ispoštovali smo vojne operacije. Ja sam tamo bio najviši časnik u Hrvatskoj vojsci koji je bio spona između Gojka Šuška, Franje Tuđmana i pripadnika HVO-a i Hrvatske vojske. U poslanici Franje Tuđmana od 15. siječnja 1996. pišu sve naše operacije. Zapovijednik je bio Ante Gotovina, njegov zamjenik je bio Rahim Ademi, a dalje Krstičević, Korade, Glasnović, Nakić, Luburić… To su bile legalne i legitimne operacije”, naglašava Rojs.

Objašnjava kako mu je Gojko Šušak rekao kako su dobili zeleno svjetlo od Richarda Holbrooka za akciju.

“Bio je veliki otpor srpske vojske na čelu sa Ratkom Mladićem. Prije nego smo išli u oslobađanje Mrkonjić grada. kada smo išli u Jajce, dobili smo dojavu Mrkonjić Grad prazan, ali dojava je bila lažna i pet naših ljudi je poginulo u zasjedi”, priča Rojs, navodeći kako se radilo o važnoj operaciji.

južni potez, mrkonjić grad
Tijekom borbi za Mrkonjić Grad nije bilo ratnih zločina, tvrdi Ljubo Cesić RojsFoto: Wikimedia

Nije bilo ratnih zločina

“Kada smo mi oslobodili Drvar, tada je Armija BiH oslobodila Bihać, oslobođeno je područje Bosanskog Petrovca i Ključa. Nisam siguran je li u toj akciji bio Ante Kotromanović. Tada je poginuo pokojni general Matijaš, a Gotovina i Ademi otišli su na mjesto njegove pogibije. Bio je tamo i Krstičević, veliko je bilo žalovanje. Tada smo u zapovjedništvu ostali Domazet Lošo i ja, nazvao nas je iz Zagreba general Červenko i rekao što mi to dolje radimo, kakve privatne ratove vodimo, da će Srbi iz osvete napasti Petrokemiju”, prisjeća se Rojs, dodavši kako mu je “Šušak rekao da je sve u redu i da mi stojimo iza te operacije i da se ide dalje, nikakvo zaustavljanje, te da okružimo teren. Glavni stožer se možda nije snašao u tom momentu, ali Tuđman je znao sve. Okružili smo teren i išli dalje. Probijali smo se uspješno i navečer je akcija stala jer smo imali vremena do ponoći. Došli smo na nadomak Banja Luke, ispalili jedan projektil da im damo do znanja da smo tu i da ne diraju Petrokemiju u Kutini. Jer da su oni krenuli na Petrokemiju, mi bismo sve riješili za 15 sati.”

Rojs ponavlja kako Hrvatska vojska i HVO nisu počinile nikakve zločine.

“Ako ima nekih zločina, neka izvole istražiti. Vojnički smo ih pobijedili. Nema zločina, u ratu je bitka takva. Pričaju gluposti o broju žrtava. U Mrkonjić Gradu su svi poginuli sahranjeni uredno i po Ženevskoj konvenciji. Nema nikakve masovne grobnice. Humano su sahranjeni. Pričaju gluposti o žrtvama. Točno je kada vi gađate topništvom da ginu i civili, ali to je rat. I kod nas je bilo tako. Njima je krivo što smo mi pobijedili u ratu”, tvrdi Rojs.

Dodik – Hrvat?!

“Imamo i mi materijale za podizanje optužnica, ali treba podvući crtu, jer se ne može ovako dalje, prošlo je već 21 godinu. Jedino tako možemo ići dalje sa životima. Mislim da sada premijer Andrej Plenković može napraviti puno po pitanju spomenutih prijava, smiren je, sviđaju mi se njegove izjave, odmjeren je. Mislim da je ovo sve napad na njega i na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, pa i na predsjednika Sabora Božu Petrova“, rekao je Česić Rojs te dodao da ne zna radi li se tu o dogovoru između Dragana Čovića i Milorada Dodika.

“Ja to ne znam, ali Dodik treba znati odakle su mu korijeni. Milorad Dodik je inače Hrvat, kao i Vojislav Šešelj. Ja ga pozivam: ‘Mile, sjeti se svojih djedova i pradjedova, odakle su došli u Banja Luku’. I sad je on kao neki veliki Srbin, a Hrvat je kao što sam i ja”, zaključio je u svome stilu Rojs.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr