RAZVIJENO NOVO HRVATSKO RAČUNALO: / Odličan je alat za STEM edukaciju, a na projektu je radio i Rimac

Cilj im je u idućih nekoliko godina isporučiti računala u tisuću škola i fakulteta te ga tako učiniti dostupnim za 400.000 učenika i studenata

24.2.2021.
10:01

U Hrvatskoj je napravljeno novo računalo i to za obrazovanje, a riječ je o pandanu BBC-jeva računala micro:bit koje se kod nas koristi u STEM edukaciji u školama, piše u srijedu Jutarnji list.

Ime novog hrvatskog računala je VIDI X. Tehnički, to je mikroračunalo otvorenog koda namijenjeno STEM edukaciji u školama, koje je u Hrvatskoj dizajnirala i proizvela grupa domaćih tvrtki okupljenih oko tehnološko-medijske kuće Vidi. Među inima, na projektu su radili Byte Lab Grupa, Rimac Automobili i Gideon Brothers.

Tomislav Kotnik, osnivač i direktor Vidija, kaže da se novo hrvatsko računalo razvija već dulje od godinu i pol. Sada, ističe, pripremaju prvu seriju koju će isporučiti za praktičan rad u škole.

Odličan alat za STEM edukaciju

„Dosad smo napravili 500 mikroračunala VIDI X i sada ih planiramo proizvesti još 500, čime očekujemo da ćemo do kraja ove školske godine pokriti 50 škola koje su se same prijavile da na njemu počnu raditi projekte s učenicima, kaže Kotnik.

Dodaje da im je cilj u idućih nekoliko godina isporučiti računala u tisuću škola i fakulteta te ga tako učiniti dostupnim za 400.000 učenika i studenata.

„Mikroračunala su se pokazala kao odličan alat za STEM edukaciju u obrazovnom sustavu, a mi smo to željeli podići na još višu razinu. Mikroračunalo VIDI X nije kupljeno u Engleskoj, Njemačkoj ili Kini, dovezeno ovamo i isporučeno školama, nego smo okupili hrvatske proizvođače hardvera i domaće stručnjake te smo dizajnirali i naručili ovdje u Hrvatskoj proizvodnju tog računala, kaže Kotnik.

Sve izvjesnije izmjene Zakona o radu: Treba li šef kupiti računalo radniku ako radi od kuće?

Matija Puškar, suosnivač i direktor Byte Lab Grupe, koja je dosad razvijala i proizvodila hardver za kompanije poput 3M-a, Philipsa i ABUS-a, kaže da su se uključili u projekt upravo iz tog razloga. Byte Lab Grupa zaslužna je za inicijalni razvoj novog mikroračunala i radi na njegovoj proizvodnji, donosi Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen