TAKO SE BIRALO

RAZOČARANI HADEZEOVAC: Uvečer sam bio ministar, a ujutro su mi rekli da se maknem

U završnici sastavljanja vlade i izbora ministara, mnogi u HDZ-u ostali su neugodno iznenađeni i zatečeni saznavši da su preko noći ispali iz kadrovskih kombinacija za ministarska mjesta koja su im prethodno bila gotovo zajamčena.

Jedan od njih je i Hrvoje Marušić, predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika, bivši čelnik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju i poduzetnik s 27 godina iskustva koji u nekoliko svojih tvrtki zapošljava pedesetak ljudi. On je, kako piše Slobodna Dalmacija, jedan od onih HDZ-ovaca koji su se pet do dvanaest, bez ikakve najave, našli izvan kadrovske križaljke.

Od 350 HDZ-ovih poduzetnika, niti jedan u Vladi i Saboru

“Proklamirani stav u stranci bio je da na funkcije mogu samo najbolji, oni koji iza sebe imaju minuli rad kroz stranku te ugled i rezultate u javnom djelovanju. Poduzetništvo je u HDZ-u stavljeno visoko. Unatoč tome, među saborskim zastupnicima nije se našao nitko iz Zajednice poduzetnika, Odbora za poduzetništvo i obrt i Odbora za gospodarstvo. To je bilo razočaravajuće. Nijedan niti na jednoj saborskoj listi, a predlagali smo, uz jaka obrazloženja, neke ljude”, kaže razočarani Marušić.

U dvije godine je, kaže, ustrojio HDZ-ovu Zajednicu poduzetnika u svim županijama, organizirao gospodarske forume i prikupljao podatke s terena.

“Znali smo gdje smo i gdje idemo, a sad smo, nakon svega, opet u situaciji da ne znamo gdje smo”, dodaje ističući kako niti jedan od 350 poduzetnika-članova stranke nije u Saboru, a ni Vladi.

SASTAVLJENA VLADA: Karamarko HDZ-ovcima predstavio ministre, svi šute

Poslije razgovora s Oreškovićem predložen za ministra

“HDZ je izradio izvanredan gospodarski program u suradnji s IFO institutom. Nastao je na terenu. U Saboru i Ministarstvu poduzetništva i obrta valja imati ljude koji će to provesti. Većina nas bavi se politikom u želji da poduzetništvo približimo političarima, da se shvati kako bez razvoja poduzetništva – vidimo to u ovih 20-ak godina – nema boljitka. U HDZ-u se sve radilo u tom smjeru. Međutim, onda se, u zadnji čas, dogodilo nešto sasvim drugo od onoga što se trebalo dogoditi”, govori Marušić.

Sudjelovao je i u pregovorima s Mostom, a mandatar Tihomir Orešković, koji je u međuvremenu postao premijer, prije desetak dana pozvao ga je na razgovor na kojem se govorilo o budućem ministru poduzetništva i obrta.

“Odmah nakon toga, na zahtjev čelništva stranke, Zajednica je predložila kandidate za Ministarstvo poduzetništva i obrta. Ja sam predložen za ministra, a još nekoliko kolega za niža mjesta. Svi zajedno smo ljudi iz poduzetništva s velikim radnim iskustvom i rezultatima u javnom djelovanju. Bez repova i hipoteka. Smatrali smo da je to završena stvar”, ispričao je Marušić, a zatim opisao i kako je došlo do naglog preokreta.

NEZADOVOLJSTVO U HDZ-U: “Dajem ostavku, stranka nije prepoznala kvalitetu i stručnost Odbora za kulturu”

Dramatični preokret nakon večernje sms-poruke

“U srijedu nešto prije ponoći, najavljeni kandidati za ministre u svim resorima dobili su SMS poruke da se ujutro, dan prije predstavljanja Vlade u Saboru, pojave na sastanku s čelnicima stranke. Svi smo se odazvali, bilo nas je tu petnaestak. Rečeno nam je, kratko i jasno, da neće biti ništa od našeg angažmana u Vladi. Kriteriji koji su propisani – rad kroz stranku, za stranku i opće dobro – stavljeni su izvan snage. Rečeno nam je da ni u čemu više nećemo sudjelovati jer su došli drugi ljudi.”

To im je, kaže, priopćio osobno šef stranke Tomislav Karamarko, bez ikakvog dodatnog obrazloženja

“Šok i konsternacija. Nitko od nas koje je iznjedrila baza nije prošao. Nastala je vrlo mučna, krajnje neugodna situacija”, kaže te objašnjava kako je odluka ipak prihvaćena bez svađe, ali s velikim razočaranjem.

VRIJE U HDZ-u: U Dalmaciji i Slavoniji nezadovoljni izborom ministara

Izabrani ministar nema veze s poduzetništvom

O imenovanom ministru poduzetništva i obrta, HDZ-ovom Darku Horvatu Marušić kaže da s poduzetništvom nema nikakve veze.

“Mi poduzetnici u HDZ-u, iz resora kojemu je on sada na čelu, o njemu ne znamo ništa. Vidio sam ga na Gospodarskom forumu u Međimurju, koji je sjajno organizirala gđa Nikolina Babić, prvi put. On nema ni knjigu dojmova, nema iskustva u vođenju, nije kvalificiran za posao koji će obavljati”, kaže Marušić, no novom ministru ipak želi sreću i uspjeh, piše Slobodna Dalmacija.

NEĆE BITI MINISTAR: Ante Ćorušić napustio HDZ-ov Odbor za zdravstvo

Povratak na Net.hr