Ratni zločinac Glavaš više nije zastupnik

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je i bez rasprave utvrdilo prestanak zastupničkog mandata HDSSB-ovcu Branimiru Glavašu, pravomoćno osuđenom na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Osijeku.

Predsjednik povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) rekao je da je Glavašu po sili zakona prestao zastupnički mandat, nakon što je Vrhovni sud 2. lipnja ove godine potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu iz svibnja 2009. da je Glavaš kriv za ratne zločine u Osijeku 1991.

arti-201008160208006Naime, Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu dulju od šest mjeseci.

S obzirom na zakonske odredbe i pravomoćnost presude Glavašu, MIP je jednoglasno konstatirao prestanak Glavaševa mandata s danom pravomoćnosti presude, o čemu će, kako je rekao Sesvečan, biti podneseno izvješće predsjedniku Hrvatskog sabora.

arti-201008160106006Na novinarsko pitanje što će biti s Glavaševim zastupničkim povlasticama, Sesvečan je rekao da ta pitanja nisu u nadležnosti povjerenstva i da će o njima odlučivati druga saborska tijela.

O Glavašu je, inače, odlučivalo šest članova povjerenstva, od ukupno devet. Sjednici se, među ostalima, nije odazvao član povjerenstva i zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić.

Tajnik Kluba zastupnika HDSSB-a Aleksandar Vukobrat nakon sjednice je rekao novinarima da je Drmić bio kasno obaviješten pa zato nije došao.
Prema odluci MIP-a Glavašu prestaje mandat, što znači da više nema niti pravo na plaću kao i ostala materijalna prava koja je koristio kao zastupnik.

Plaću za srpanj Sabor je Glavašu već obustavio, zbog čega se on oglasio i traži da mu vrate tu plaću!

“Molim Mandatno imunitetno povjerenstvo da izda nalog računovodstvu Sabora da mi isplati obustavljenu plaću. Člankom 10. Poslovnika Sabora je naime, jasno i nedvosmisleno utvrđeno da zastupniku prestaje mandat danom kada odluku o prestanku mandata donesene Sabor. A politički motiviranim samovoljnim ponašanjem pojedinaca u Saboru otima mi se ono što mi po zakonu pripada”, poručio je Glavaš a prenosi Jutarnji list.

Prethodni članci:

arti-201008160208006
arti-201008160106006
arti-201008120393006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr