U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gosti su, među ostalim, raspravljali o povećanju minimalnih plaća, iseljavanju mladih i propadanju tvornica.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorio je da ćemo ostati bez radnika ako se nastavi trend malih plaća, a čak niti uvoz radne snage to neće promijeniti. Dodaje da bi država morala investirati u obrazovanje i prekvalifikacije i kaže da stotine radnika u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje uopće nisu angažirani i ne pomažu ljudima pri zapošljavanju već se bave samo statistikom.

'Dok se ne podignu plaće, nećemo u Hrvatskoj moći zadržati kvalitetne radnike. Oni će ići tamo gdje su bolji uvjeti rada, veće plaće i bolji odnos prema radnicima', kaže Novosel i dodao da će se izgubiti tvrtke jer neće imati s kime raditi.

Slaže se i Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, koji kaže da je u Hrvatskoj sat rada u prosjeku plaćen čak 20 eura manje nego u Europskoj uniji.

'U slobodi rada je hoće li čovjek raditi ovdje za 10 eura ili tristo kilometara dalje za 30 ili 40 eura', kaže Jurčić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Osvrnuo se i na efekt multinacionalnih kompanija.

'Kad su lanci dolazili u Hrvatsku prije desetak godina, dolazili su i s gubitkom, ali s ciljem da zauzmu tržište. Svatko je išao uzeti dio, zauzimali su prostor očekujući da će rasti, kao što i jesu rasli', kaže Jurčić.

Predsjednik Udruge poslodavaca građevinara HUP-a, Mirko Habijanec, također kaže da su plaće u Hrvatskoj mnogo niže nego u EU-u, a kao primjer navodi Njemačku.

'U Hrvatskoj hitno trebamo doći na visinu pola njemačke plaće', kaže Habijanec i dodaje da visina plaće u građevinskom sektoru u Njemačkoj radnike motivira na ostanak u Uniji. Smatra da bi Hrvatskoj dobro došla i promjena Zakona o radu.

Predsjednik Udruženja tekstilaca HGK-a, Stjepan Pezo, smatra da je kompanija Galeb socijalno osjetljivi hrvatski kapitalist.

'Želimo povećati primanja radnika, ali ne na štetu poslodavaca', kaže Pezo.

'Da smo mi i sindikat na istoj strani, kad govorimo o tome da želimo povećati plaće, odnosno primanja radnika, a da to ne bude na teret poslodavaca, jer kad se uspoređujemo s Njemačkom, isto kako radnici iz Bosne dolaze raditi na gradilište ili hotel, isto tako nam oni uzimaju poslove zato što su jeftiniji', kaže Pezo.