REAGIRAO NA KRITIKU / Pupovac odgovorio Krausu i prozvao Mostovog zastupnika: ''To što je Bulj napravio u Saboru nitko nije u proteklih 30 godina'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Dobro je biti u koži dežurnog krivca i za desnicu i za ljevicu, i za neprijatelje i za prijatelje', rekao je Pupovac odgovarajući na kritike Ognjena Krausa iz Koordinacije židovskih općina

23.4.2023.
14:56
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Play logo

Danas je u Jasenovcu održana komemoracija za žrtve tamošnjeg ustaškog logora u vrijeme Drugog svjetskog rata. Uoči same komemoracije, Ognjen Kraus iz Kordinacije židovskih općina prozvao je predstavnike Srba i Roma, konkretno - saborske zastupnike Milorada Pupovca i Veljka Kajtazija jer, kako reče, nisu učinili ništa da se donese Kazneni zakon po kojemu bi bili kažnjavani ustaški pozdrav i simboli, nego su samo postrožene novčane kazne za to u Prekršajnom zakonu.

"Nismo u tome imali podršku koju sam ja očekivao od naših supatnika - Roma i Srba. Smatram da nisam imao podršku jer ako se nisu potrudili,a imaju svoje predstavnike u Saboru i Vladu, mogli su nešto učiniti da taj zakon dođe u proceduru. Vuk izjeo magare", rekao je Kraus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMEMORACIJA U JASENOVCU /

Odana počast žrtvama ustaškog logora, na okupu bio čitav državni vrh; Plenković: 'Oni koji koriste ZDS, to je njima na čast'

Image
KOMEMORACIJA U JASENOVCU /

Odana počast žrtvama ustaškog logora, na okupu bio čitav državni vrh; Plenković: 'Oni koji koriste ZDS, to je njima na čast'

'Ovo je polukorak do rješenja'

Nakon komemoracije oglasio se i prozvani Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik, komentirajući Krausove tvrdnje.

"Dobro je biti u koži dežurnog krivca i za desnicu i za ljevicu, i za neprijatelje i za prijatelje. Iznimno je dobro i časno biti u koži dežurnog krivca u ovoj stvari, kao i u drugim stvarima i ne bih tu kožu nikome poželio niti dao", rekao je Pupovac, prenosi N1.

Dodao je da je s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o različitim rješenjima, a za drakonske kazne u Prekršajnom zakonu umjesto prekvalificiranja prekršaja u kazneno djelo rekao je da su “polukorak do rješenja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ovisi o tome koliko je ovo društvo spremno da to napravi. Ovo društvo je u nizu stvari spremnije za nešto drugo, a ne za to da se suoči s nasljeđem ustaštva koje još uvijek živi unutar njega", ustvrdio je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rijetki su reagirali na ono što je učinio Bulj'

Pupovac je nnakon komemoracije u Jasenovcu izjavio da je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj prekršio odredbe Kaznenog zakona uzvikujući ustaški pozdrav u Hrvatskome saboru. To što je zastupnik Bulj napravio u Saboru, po mojem mišljenu je stvar Kaznenog zakona, članka 325, stavka 2., ali nitko to nije rekao, osim mene", naveo je. Naglasio je kako to u Saboru nitko nije uzviknuo "u 30 i nešto godina hrvatskog političkog parlamentarizma" te dodao da se "osjećao postiđeno, zbog onih kojima to nije smetalo i koji nisu reagirali". "A, rijetki jesu reagirali", rekao je.

"To je zajednički problem, zajednička briga, neovisno o tome je li riječ o Krausu ili Pupovcu, Kajtaziju ili Habulinu, SDP-u ili HDZ-u, to je nešto oko čega Hrvatska ne bi trebala biti podijeljena", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I pitanje petokrake doći će na dnevni red'

Nitko ne bi trebao postavljati pitanje, dodao je, ako sankcioniramo ustaški pozdrav, što je s petokrakom.

"Doći će i pitanje petokrake na neki način na dnevni red, ali prvo je ovo. Sankcioniramo zločinačke režime, a totalitarne režime smo porazili na parlamentarnim izborima i otišli su u ropotarnicu povijesti…. Zašto se ustaštvo vraća, zašto se desna ekstremna ideologija vraća – to je problem koji nas muči i na koji moramo dati odgovor", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i kako se mogu donijeti odredbe o kažnjavanju bilo Prekršajnim zakonom, bilo Kaznenim zakonom, "ali to neće biti dovoljno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer ljudi ne znaju što je to što treba kažnjavati, što je to što stoji iza zabrane i iza sankcija. U školama se o tome ne uči, u medijima, među vama koji ste me tako svesrdno spopali da biste me pitali kako se osjećam nakon što me naš prijatelj prozvao da nisam dovoljno učinio, niste uradili dovoljno da se zna što je ustaški režim", rekao je, među inim, Pupovac.

Play logo

Ovo društvo je u nizu stvari spremnije za nešto drugo, ocijenio je, a ne za to da se suoči u istinskom smislu te riječi s nasljeđem ustaštva koje još uvijek živi unutar njega.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo