Nije opasna za ljude

PTIČJA GRIPA U HRVATSKOJ: Ovo su simptomi, prepoznate li ih odmah prijavite zarazu

Na području Vukovarsko-srijemske županije kod divljih labudova utvrđena je vrlo zarazana influenca ptica (podtipa H5 N8).

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, influenca koja je zabilježena kod divljih labudova izrazito je zarazna za ptice, ali do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze čovjeka.

Na području Vukovarsko-srijemske županije (naselje Cerna) u divljih labudova utvrđena je visoko patogena influenca ptica (podtipa H5 N8). Nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

UKUPNO 11 OBOLJELIH: Žena (32) iz BiH umrla od svinjske gripe

Vrlo zarazna bolest

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine, ovisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Prema svojoj patogenosti (sposobnosti da izazove bolest) virus influence ptica dijeli se na:

–          Visoko patogeni virusi IP (VPIP)  se brzo šire i dovode do visoke stope smrtnosti (do 100% u roku od 48 sati)

–          Nisko patogeni virusi IP (NPIP) uzrokuju općenito blage simptome bolesti te lako mogu proći neotkriveni

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve  što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Obvezno prijavite sumnju na zarazu

Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru. U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.

O svim novim informacijama javnost će biti pravodobno informirana.

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST:

Iznenadno uginuće peradi bez kliničkih znakova bolesti

Potištenost

Nakostriješenost perja

Značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta

Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun

Edem glave i vrata

Cijanoza kreste i podbradnjaka

Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu

Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr