Prosvjedi protiv Europske unije u Rijeci i Zagrebu

Ostao je još samo jedan dan do referenduma na kojem će se građani Hrvatske izjasniti žele li ući u Europsku uniju, Istovremeno su pojedine udruge za subotu najavile prosvjede protiv Unije u Zagrebu i Rijeci.

Birači će se u Hrvatskoj o pristupanju Europskoj uniji u nedjelju moći izjasniti na 6573 redovita biračka mjesta a na 70 posebnih, odnosno mješovitih glasovat će pripadnici vojske, zatvorenici i pomorci te osobe koje su izvršile privremeni upis prema mjestu boravaka na dan referenduma.

Po podacima Ministarstva uprave, izvan mjesta prebivališta moći će glasovati 21.476 birača. U inozemstvu će se glasovati u 52 zemlje na 106 biračkih mjesta, od čega najviše, njih 24 u Bosni i Hercegovini.

U zaključni popis birača upisano je, prema podacima Ministarstva uprave ukupno 4.504.686 birača, od kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj 4.092.058, a u dijaspori 412.628.

Po popisu stanovništva koji je Državni zavod za statistiku objavio u lipnju 2011., piše HRT, Hrvatska ima 4.290.612 stanovnika, što znači da je stanovnika tek za oko 200.000 više nego birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Ukupan broj birača koji će moći glasovati na referendumu veći je za 605 od broja birača koji su mogli glasovati na prošlim parlamentarnim izborima. Na dan održavanja referenduma neće biti šutnje osim na biračkim mjestima i u krugu od 50 metara od pojedinog biračkog mjesta.

Prosvjedi u Zagrebu i Rijeci protiv Unije

Za subotu u 13 sati na Jadranskome trgu u Rijeci najavljen je Prosvjed protiv Europske unije. Na prosvjed pozivaju MASA (Mreža anarhosindikalista Hrvatska), Antifa Rijeka, Slobodarski Blok i Autonomni studenti.

U svojem priopćenju poručuju kako ”Europska unija podupire smanjenje radničkih prava i lakše otpuštanje radnika, stagniranje radničkih plaća, rad na određeno, ukidanje kolektivnih ugovora, produljenje radnog vijeka itd.., te da od nas traži zatvaranje zadnje značajne industrije – brodogradilišta”.

Pokret za Hrvatsku – NE u EU najavio je, također za subotu, održavanje velikog prosvjeda u središtu Zagreba i skidanje zastave EU-a.

Povratak na Net.hr