PROGNOZA ZA VIKEND: / Bez minusa i kiše! Ljudi s mora mogu odahnuti jer im stiže sunčano vrijeme; No, u gorju je moguć snijeg

Bura će tako rastjerati zaostale oblake te donijeti znatno sunčanije prilike, ali i najaviti nekoliko stabilnijih dana u novom tjednu

11.12.2020.
9:38
screenshot RTL/Pixsell

Od početka mjerenja oborina u Hrvatskoj, prva trećina prosinca na Jadranu i uz njega zaključuje se kišovito, kao malo kada. Kako prognozira meteorolog RTL-a Dorian Ribarić, pritom će vrlo vjerojatno do kraja godine ovo ponegdje biti i rekordno kišovit prosinac, kao što je to već sada slučaj u Makarskoj s 359 litara kiše po četvornome metru.

I iduća dva dana ostajemo u polju niskog tlaka, no poremećaji će se ovoga puta premještati nešto južnije od naših krajeva pa će pasti tek skromnija količina oborine. U 2020. na Jadranu iz jednog u drugi ekstrem. Naime, nakon iznimno sušnog prvog dijela godine pa i cijelog ljeta, početak klimatološke zime mjestimice obilježavaju poplave.

Vrijeme u unutrašnjosti danas tmurno i maglovito, na moru kiša

Petak u unutrašnjosti od jutra tmuran i maglovit, a tako ostaje i cijeloga dana. Nakon hladnog jutra, uz tek rijetke minuse, razmjerno hladno ostaje i danju, do najviše 5-6 °C.

Na Jadranu opet promjenjivo, s najviše oblaka na jugu gdje će kiša biti najizglednija, ponegdje i obliku kakvog pljuska, osobito na širem Dubrovačkom području i južnodalmatinskim otocima. Više sunčanih razdoblja na srednjem dijelu obale, u okolici Zadra. Ponovno će pojačati jugo, na otvorenome moru i jako. Najviše temperature između 11 i 14 °C.

Vikend na moru i kopnu

Na kopnu za vikend i dalje oblačno i maglovito, pa čak i još malo tmurnije. Pritom će biti dosadnjikave slabe rosulje, čini se češće u nedjelju, te osobito u gorskim područjima gdje može pasti i malo snijega. Ostaje podjednako hladno, kako ujutro, tako i danju, ali uglavnom će izostati jutarnji minusi zbog dosta oblaka s kojima nema jačeg noćnog ohlađivanja.

Subota na moru opet sve mirnije, ali i dalje promjenjivo. Prije svega se to odnosi na izmjenu oblačnih i sunčanih razdoblja, dok će kiše biti malo ili pak nimalo. Početkom dana na Kvarneru, a kasnije samo sporadično u Dalmaciji. Već u noći na nedjelju će na sjevernom dijelu zapuhati jaka, na udare olujna, bura koja će se postupno proširiti duž ostatka obale. Bura će tako rastjerati zaostale oblake te donijeti znatno sunčanije prilike, ali i najaviti nekoliko stabilnijih dana u novom tjednu, prognozirao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali