PRODAJE SE VILA U VLASNIŠTVU HOLDINGA: / Dugo je bila ZET-ova, radnici se bune: 'Ovo su mutni dilovi, znamo i kome je Bandić prodaje'

Razgovarali smo s predstavnikom Novog sindikata iz ZET-a, Borisom Jamnićem,

14.7.2020.
6:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je Zagrebački holding na službenim web stranicama i u dnevnim novinama početkom travnja ove godine oglasio prodaju šest radničkih odmarališta i hostela na atraktivnim lokacijama na Jadranskoj obali, posebno su bili revoltirani radnici ZET-a. U ponudi je bila i Vila Milda i depadansa u Velom Lošinju, dugogodišnje omiljeno radničko odmaralište u stoljetnoj borovoj šumi, nadomak mora. U natječaju je navedeno da se radi o objektima i zemljištu koje se proteže na impresivnih 5431 četvorni metar, a ovlašteni sudski vještak je procijenio da bi početna cijena trebala biti 17.820.500 kuna.

"Radi se o impresivnoj staroj vili koju je još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća kupio ZET, dakle, radnici ZET-a, a prenamijenjena je u odmaralište radnika. Kasnije je izgrađen i jedan noviji objekt, depadansa. Od ranih šezdesetih sve do 2017. godine to su odmaralište koristili radnici i održavali objekte. Ljetovanje se plaćalo, ali po subvencioniranoj cijeni. I objekti i okoliš su se održavali i doista su bilo omiljeno odredište za odmor", prisjeća se historijata o ZET-ovim odmaralištima BorisJamnić, povjerenik jednog od sindikata aktivnih u ZET-u, Novog sindikata, koji nastupa s pravima radničkog vijeća.

Put Vile Milde iz ZET-a u Holding pa na bubanj

Nakon što je ZET izdvojen iz Zagrebačkog holdinga, 1. siječnja 2018., odmarališta ne ostaju u ZET-u, nego ostaju u - Holdingu. "Radilo se o vješto smišljenom manevru. ZET izlazi iz Holdinga, zato da bi ga se moglo dalje zaduživati, vidite da je sad postao servis za zaduživanje za žičaru, a vrijedne nekretnine su Milan Bandić i njegovi operativci iz Holdinga, predvođeni šeficom Anom Stojić Deban, odlučili zadržati unutar Holdinga – a sada ih rasprodaju!", interpretira manevre s odmaralištem ZET-a Boris Jamnić.

Zato su oni iz Novog sindikata odlučili djelovati. Obratili su se Općinskom sudu u Rijeci i zatražili su "zabilježbu spora" zato da bi spriječili prodaju ZET-ovih odmarališta. Boris Jamnić smatra da je u cijeloj priči višestruko izigrana procedura, ali i cjelokupni odnos prema radnicima "koji su doslovno stvorili i održavali te nekretnine".

Još 2018. sindikati ZET-a upozoravali su da je nedopustivo izdvajanje bez iznimno vrijedne imovine ZET-a, odnosno ostavljanje te imovine na upravljanje i raspolaganje Holdingu. Podsjećali su da su sindikati još 2002. potpisali s Upravom ZET-a ugovor prema kojem se radničko odmaralište Vila Milda s nadograđenom depadansom ne može prodavati bez suglasnosti sindikata. No, Uprava ZET-a se tada pravdala ekonomičnošću, da izdvojen ZET nema jedinicu za upravljanje nekretninama, da je logično da one ostaju unutar Holdinga. A sada je Holding te nekretnine bez ikakvog informiranja i konzultiranja ikakvih predstavnika radnika odlučio staviti "na bubanj". "Kako je moguće da Uprava ZET-a sada šutke gleda da se imovina ZET-a prodaje, a da ZET neće imati nikakve koristi od toga? Jedino ako su suglasni s mutnim dilovima koji stoje iza ove rasprodaje", komentira Jamnić.

Osim ZET-ovog odmarališta oglašeno je još pet objekata, od kojih su neki korišteni za smještaj djece preko podružnice Holdinga "Vladimir Nazor". Sindikalci smatraju da se nije ni smjelo ući u ovu prodaju bez savjetovanja s radničkim vijećem na razini Holdinga jer su nekretnine sada u okviru Holdinga, a nakon prodaje će doći do promjene statusa radnika u podružnici "Vladimir Nazor", koji su uključeni u održavanje i funkcioniranje tih nekretnina. U zemljišno-knjižnom odjelu Mali Lošinj, Općinskog suda u Rijeci, jasno se vidi "zabilježba spora na nekretninama u zk. Ul. 2248, 3680,1893, 1832 k.o. Veli Lošinj".

Hoće li zabilježba upozoriti kupce?

"Nadam se da će svakom potencijalnom kupcu to biti jasan znak da nije dobro da se upušta u kupnju ovih objekata. Ovo su nečasni poslovi", kaže Jamnić iz ZET-a. Uvjeren je da se odmaralište na atraktivnoj otočnoj lokaciji pokušava jeftino prodati ili Bandićevim poslovnim partnerima ili "ruskom tajkunu koji ionako već vlada Malim Lošinjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pokušali smo u ZET-u dobiti odgovore o tome kako je ZET-ovo odmaralište završilo na Holdingovoj listi za prodaju, o tome što misli Uprava, zašto nisu konzultirali predstavnike radnika, odnosno sindikata, ali sve do zaključenja teksta nije stigao odgovor. No, na upit upućen Zagrebačkom holdingu stigao je šturi odgovor.

Pokušaj prodaje nekretnina na atraktivnim lokacijama u vrijeme koronakrize po svemu sudeći nije uspio. Natječaji za prodaju hostela "Zlatokrila" u Velom Lošinju, hostela "Halugice" Punat na Krku, hostela "Jelen" u Skradu, te hostela "Loda Skradin" u Skradinu, okončani su bez zaprimljenih ponuda, a natječaj za odmaralište u Novom Vinodolskom, te natječaj za Vilu Mildu i depadansu u Velom Lošinju, protiv čije prodaje se bore sindikalci ZET-a, "još nije okončan".

Dakle, niti nekoliko mjeseci nakon objave, natječaj nije okončan, no nije nam odgovoreno ima li interesenata, odnosno, jesu li u pravu predstavnici sindikata kad kažu da se sprema prodaja već odabranim "kupcima".

Holding: Zabilježba ne znači da će biti provedena

Uprava Zagrebačkog holdinga, predvođena Anom Stojić Deban, ne zamara se previše pobunom sindikata te na naš upit kako komentiraju izostanak odluka radničkog vijeća odgovaraju da je Holding "kao vlasnik predmetnih nekretnina od 2006. ovlašten raspolagati istima". Ne smatraju niti da će ih ikakva zabilježba spora omesti u daljnjoj prodaji. "Činjenica postojanja prijedloga za zabilježbu spora u zemljišnim knjigama ne mora značiti da će ista biti provedena, niti je moguće prejudicirati odluku suda u konkretnoj situaciji", stoji u odgovoru iz Zagrebačkog holdinga.

Na pitanje zašto Holding prodaje nekretnine, Vlado Suša iz Uprave Holdinga odgovara da "prodaja predmetnih nekretnina predstavlja poslovnu odluku te je od interesa za Društvo".

Po svemu sudeći, nema tu nikakvog preciznog plana o investiranju milijuna koji bi mogli biti skupljeni prodajom nekretnina na izuzetnim lokacijama. Konačno, valja podsjetiti da je Holding veliki gubitaš, svojevrsna vreća bez dna. I ovi milijuni bi naprosto bili izgubljeni u cjelini dugogodišnjeg neracionalnog poslovanja u pogonu koji je sve manje servis građana a sve više megatvrtka za zbrinjavanje odabranih.


Nakon objave teksta reagirao je Zagrebački holding, a njihovu reakciju možete pročitati OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali