PROČELNIK UREDA ZA OBRAZOVANJE: / 'Polovica učenika je u zagrebačkim školama'; Divjak popodne objavljuje službene podatke

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

25.5.2020.
12:09
Ivo Čagalj/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U osnovnim školama u Gradu Zagrebu polovica učenika razredne nastave u ponedjeljak je došla u školu, kazao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

"U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi", kazao je Lovrić.

Dodao je da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Dolazak nije obavezan

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu.

"Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan", ustvrdio je Lovrić.

Učenici razredne nastave vratili su se u ponedjeljak u škole koje su zbog epidemije koronavirusa bile zatvorene od 16. ožujka kada je uvedena nastava na daljinu.

HZJZ: Boravak u školi jednako siguran kao i boravak kod kuće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za vrtiće i razrednu nastavu istaknuo je da se u sadašnjim epidemiološkim uvjetima boravak u školi smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i boravak kod kuće te je roditeljima preporučeno da djecu pošalju u školu.

Djeca koja su danas ipak ostala kod kuće, moći će se i naknadno u bilo kojem trenutku uključiti u nastavu.

Prema preporukama HZJZ-a u školama se i dalje treba pridržavati mjera za sprječavanje širenja epidemije poput održavanja fizičke udaljenosti, pranja i dezinfekcije ruku te dezinfekcije prostora u kojima djeca borave.

Rad u školi trebao bi biti organiziran tako da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini ne bude više od 20 djece, a prehrana djece može se organizirati u blagovaonici ili u prostoriji u kojoj djeca inače borave.

Nastava na daljinu

Učenici u školu mogu dolaziti sami, u pratnji roditelja ili organiziranim prijevozom, a prije dolaska u školu roditelji im obavezno moraju izmjeriti temperaturu.

Nakon potpunog zatvaranja škola 16. ožujka, njihovo prvo otvaranje uslijedilo je 11. svibnja, kada se nastava mogla odvijati u skupinama do devet učenika. U škole je tada, prema podacima sindikata, došlo između tri i četiri posto učenika.

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola nastava se i dalje odvija na daljinu te se oni ove školske godine neće vraćati u školske klupe.

Srednjoškolcima je, uz nastavu na daljinu, u prostorima škola omogućena provedba praktične nastave i završnih ispita.

Oglasit će se i Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dat će u 15.30 sati u Multimedijalnoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja (Donje Svetice 38) izjavu za medije o povratku učenika razredne nastave u škole.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali