Play ponuda

Presudu Gotovini prosvjedi i neredi ne mogu promijeniti

shimmer fallback

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je nakon sastanka s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata izjavila kako presude hrvatskim generalima u Haagu treba dočekati mirno i dostojanstveno.

12.4.2011.
17:11
Play ponuda

Kosor se u utorak sastala s predstavnicima 18 udruga iz Domovinskog rata. Sastanak je trajao puna dva sata, a obje su ga strane ocijenile kvalitetnim i korisnim. Prosvjedi i mogući neredi nakon presude generalu Anti Gotovini, kazala je Kosor, ništa ne mogu promijeniti.

Pripadnici specijalne policije i dio branitelja ipak će se sastati, no na dan uoči presude. Oni će mimohodom izraziti potporu hrvatskim generalima u Haagu.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata najavila je da će se skup potpore za sve hrvatske branitelje i generale održati u Zagrebu u četvrtak, 14. travnja, pod sloganom "Hrabra srca, uzdignute glave, molitvom za hrvatske branitelje i generale".

Skup potpore svim hrvatskim braniteljima i generalima koji organiziraju pripadnici specijalne policije, gardijskih postrojba, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata počet će u 16.30 sati u Šarengradskoj ulici pokraj Cibone, a nakon mimohoda Šarengradskom, Savskom i Frankopanskom ulicom te Trgom bana Josipa Jelačića branitelji će se okupiti ispred zagrebačke katedrale na Kaptolu, gdje će u 18 sati sudjelovati na misi, izvijestila je Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata.

Inače, iz Pakoštana su u utorak ujutro na trodnevno hodočašće do Knina krenuli članovi braniteljske Udruge 'Lučonoše Domovinskoga rata'.

Komisija HBK Iustitia et pax apelira na građane, da kada u petak bude izrečena presuda, zadrže mir i dostojanstvo.

Podsjetili su i da je ad hoc Sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ustanovljen na prijedlog Republike Hrvatske. "Nakon četiri godine okupacije gotovo trećine teritorija, agresije, etničkog čišćenja od nesrpskog stanovništva, Hrvatska se uspjela osloboditi i obraniti", stoji u priopćenju.

Ističu da bi Sud, kako bi donio pravednu presudu, prilikom donošenja odluke trebao obratiti pažnju na činjenica da za agresiju i okupaciju BiH i RH nije podignuta nikakva optužnica.

Smatraju kako bi sud u Haagu trebao voditi računa o pravu i obvezi RH da oslobodi svoj teritorij te o pravu u obavezi da pomogne ugroženom bošnjačkom i hrvatskom narodu da nakon Srebrenice ne doživi još jedan genocid u Bihaću. "Da, nitko pravedan ne može poreći da su i s hrvatske strane počinjeni pojedinačni zločini, no procesuirati i osuditi trebalo bi prave počinitelje, a ne birati osumnjičenike po političkom ključu", stoji u priopćenju.

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Vezani članci:

arti-201103280010006 arti-201104110716006 arti-201103310062006 arti-201104050727006 arti-201104120168006

Play ponuda
Play ponuda